program

FILMS

Pe răspunderea mea

74 films in 13 categories
Paul Călinescu
Romania
88'


1955
Photo Film

V.O.

subtitles

producer


Original Title

Pe răspunderea mea

CATEGORY

Retrospectiva Paul Călinescu la Cinemateca Eforie


synopsis

„Cum mi-a venit ideea să fac filmul PE RĂSPUNDEREA MEA? Totul a pornit de la o întâmplare, ca toate întâmplările. Ar fi inexact sau incomplet dacă n-aș menționa că mă bântuia de multă vreme gândul să fac o comedie cinematografică. Gândul există așadar. Dar cum? Și pe ce scenariu? Se spunea (și se mai spune) despre mine că aveam (și că încă mai am) simțul umorului. Atunci? Ei bine, atunci s-a ivit «nașa» multor fapte: întâmplarea! 

Căutând cu soția mea Camelia un material pentru o rochie, n-am găsit în comerț decât patru-cinci sorturi de țesături și imprimeuri total lipsite de gust, în culori mohorâte, searbăde și fără pic de fantezie. (...) Lipsa de varietate a țesăturior din comerț m-a făcut să-mi imaginez cum ar arăta toate rudele sau cunoștințele mele, dacă ar fi obligate să se îmbrace toate la fel.

Eram de-a dreptul mâhnit de inerția și sărăcia de imaginație (chiar și de prostul gust) al creatorilor de modele din industria textilă. (...) Atunci m-am hotărât să fac o comedie prin care să satirizez ridicolul acestei situații.” (Paul Călinescu, „Proiecții în timp. Amintirile unui cineast”, 1982)


Sâmbătă 29 mai

ora 11

awards and festivals

POSTER

MAIN SPONSOR: Kaufland
SUPPORTED BY: Raiffeisen Bank
LOGISTIC PARTNER: DHL
TICKETS: Eventbook
MOBILITY PARTNER: BlackCab
MONITORING PARTNER: mediaTRUST
THE FESTIVAL WAS CREATED IN 2008 BY: Czech Centre Bucharest

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com