FILME

Acolo jos

Down There

67 filme în 10 secțiuni
Chantal Akerman
Franța, Belgia
78'


2006
Photo Film

V.O.

Franceză, Engleză

subtitrări

Română, Engleză

Titlu Original

Bilete

Lŕ-bas

SECȚIUNEA

RETROSPECTIVA CHANTAL AKERMAN

sinopsis

„E greu să scapi din închisoare, mai ales din propria ta închisoare”, spune un bărbat pe care Chantal Akerman îl citează spre finalul filmului, realizat pe parcursul unei luni petrecute de cineastă în Tel Aviv, singură în apartamentul situat pe malul mării al unui prieten, aproape fără a ieși deloc din casă. Filmează ce vede pe fereastră, de multe ori din spatele perdelelor, fără a-și fi făcut vreun plan în prealabil - înainte de a ajunge aici, nu bănuise că va simți acest impuls de a filma. Apoi, și-a dorit să se deschidă cât mai mult, așa încât să poată ieși la suprafață ceva despre care nu știuse că poate deveni vizibil, încercând să asigure cursul firesc al lucrurilor, fără a-și implica propria subiectivitate într-o prea mare măsură. 

Autoarea ne invită în spațiul ei închis, să privim alături de ea viețile de zi cu zi ale vecinilor din balcoanele și terasele clădirii de vizavi. Deși nu o vedem niciodată, o putem auzi roind de colo-colo, gătind, spălându-se pe dinți. Claire Atherton și Chantal Akerman i-au suprapus voiceover-ul la montaj, astfel că îi auzim gândurile despre exil, sinucidere, copilăria ei la Bruxelles, petrecută între patru pereți cu o mamă prea îngrjorată pentru a-i da voie afară, despre identitatea ei evreiască, sau despre depresie. I ne alăturăm în această călătorie în prezent și în trecut, printr-o lume a amintirilor, realizând, în final, că ceea ce vedem este autoportretul unic al unei femei care ne face martori la tumultul ei interior, la propria ei închisoare. (de Vanina Vignal)

premii și festivaluri

International Film Festival Rotterdam 2019 / Mar del Plata International Film Festival 2007 / Berlin International Film Festival 2006 - World Premiere / Marseille Festival of Documentary Film 2006 - Grand Prix

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com