FILME

Calamity Jane & Delphine Seyrig, o poveste

Calamity Jane & Delphine Seyrig, A Story

74 filme în 13 secțiuni
Babette Mangolte
Franța, SUA
87'


2020
Photo Film

V.O.

Engleză, Franceză

subtitrări

Română, Engleză


Titlu Original

Calamity Jane & Delphine Seyrig, A Story

SECȚIUNEA

EXTRAORDINARELE AVENTURI ALE LUI DELPHINE ÎN ȚARA FEMINISMULUI

program

• 15 iunie, 20:30, CINEMA ELVIRE POPESCO INSTITUTUL FRANCEZ

Proiecție desfășurată în prezența: Nicole Fernández Ferrer


Nicole Fernández Ferrer
Nicole Fernández Ferrer este coordonatoare a Centrului Audiovizual Simone de Beauvoir din Paris (arhive de film, distribuție, workshop-uri audiovizuale, producție de film feminist și LGBT+, analiză de film bazată pe problemele de gen).

În prezent lucrează cu femei și tineri din închisori, în cadrul unei colaborări cu o organizație nonprofit de librari ai închisorilor (proiecții de film, filmări și analiză de film).

Nicole a ținut conferințe despre cinemaul realizat de femei și despre arta video feministă în New York, Rio de Janeiro, Madrid, Arequipa, Beijing, Barcelona, Taipei și a făcut parte din juriile mai multor festivaluri. A programat festivaluri precum The Gay and Lesbian Film Festival in Paris, Creteil International Women’s Film Festival și Racines Noires Festival.

A lucrat, de asemenea, ca technician de sunet și traducător pentru filme (din spaniolă și portugheză în franceză). Este membră a consilului director în cadrul Le 7ème Genre, Archives du Féminisme, Centre Hubertine Auclert și Collectif Archives LGBTQI.

Trăiește și lucrează în Paris.

sinopsis

La sfârșitul anilor ’70, actrița Delphine Seyrig descoperă și citește o carte conținând scrisorile trimise de Calamity Jane fiicei sale, cândva în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Iar această întâlnire o face să își dorească, pentru prima oară în viață, să regizeze un film biografic, în care ea ar urma să interpreteze rolul protagonistei. Calamity Jane era deja, de mai multă vreme, un simbol al luptelor feministe din întreaga lume, fiind eroină de benzi desenate, de melodii populare și de filme hollywoodiene. Viața ei fusese, ce-i drept, plină de peripeții romanești, până să ajungă una dintre cele mai faimoase aventuriere din Vestul Sălbatic - singura femeie, de altfel, care a ajuns să rivalizeze în popularitate, din această postură, cu bărbații. Fusese, pe rând, bucătăreasă, dansatoare, infirmieră, spălătoreasă, chelneriță, prostituată, iar, ulterior intrării în echipa generalului George Armstrong Custer, renunțase la propriii săi copii, pe care se pare că îi oferise spre adopție și începuse să se îmbrace în ținute bărbătești, dedicându-se complet noii posturi, care i-a și adus celebritatea națională. Filmul lui Babette Mangolte, directoare de imagine legendară și artistă feministă - printre altele, colaborând cu cineaste precum Chantal Akerman la realizarea unor filme precum „Jeanne Dielman, 23 rue du commerce, 1080 Bruxelles" și „News from Home", sau cu Yvonne Rainer la realizarea lui "Film About a Woman Who…" - reconstituie o parte a traseului pregătirilor lui Delphine Seyrig pentru acel film biografic pe care nu a mai apucat să îl termine. Prin tot felul de note și de notițe din jurnalul acesteia, incluzând și o parte a filmărilor realizate de Mangolte însăși cu Delphine Seyrig și cu femeile pe care le intervievase pentru pregătirea rolului, „Calamity Jane & Delphine Seyrig, o poveste" e un tribut adus celor două femei și o recuperare emoționantă a fragmentelor unui proiect rămas de mai bine de trei decenii închis în niște cutii. (de Andrei Rus)


* photo B. Mangolte : ©2014 Fleurvan Muiswinkel
* screenshots : ©Calamity Jane & Delphine Seyrig: A Story / B. Mangolte

* Adoptat de: Iscoada

premii și festivaluri

Cinéma du Réel 2020

A Story: FILAF - Festival International du Livre d'Art et du Film 2020
International Festival of Contemporary Arts- City of Women 2020
Pravo Ljudski Film Festival 2020

AFIȘ

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com