FILME

Cioburi

Splinters

8 filme în 1 secțiuni
Natalia Garayalde
Argentina
70'


2020
Photo Film

V.O.

Spaniolă

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

Punto de Fuga Cine


Titlu Original

Esquirlas

SECȚIUNEA


sinopsis

Un home movie jucăuș. O fetiță filmează cu camcorderul tatălui său. Mama stând la taclale cu rudele, tatăl surâzând la cameră, maimuțărelile fratelui mai mic, fetele mari cu preocupări adolescentine, petrecerile animate și existența tihnită a unei familii aparent ideale. Zâmbetele părinților și tachinările copiilor ne induc senzația de siguranță. O explozie și totul e zdruncinat din rădăcini ca să se schimbe pentru totdeauna. Oameni alergând pe străzi, țipete și plânsete, o fugă cu mașina. Copila nu știe la ce asistă - un atac, o bombă, un război, o calamitate naturală. Cu un curaj nebun, ea continuă să filmeze ceea ce va marca pierderea definitivă a universului paradisiac al copilăriei sale. 
Cineasta Natalia Garayalde avea 12 ani când fabrica de armament și muniție din orașul său Río Tercero a explodat, provocând un dezastru de proporții epice în comunitate. După mai bine de douăzeci de ani, cineasta se întoarce în orașul natal, redescoperă arhivele familiei și se pornește să investigheze traumele trecutului care merg dincolo de un simplu accident, revelând ițele încâlcite ale unor interese politice obscure și un caz de corupție de o amploare colosală.
Printr-o lentilă profund personală și prin prisma universului intim al propriei familii, realizatoarea reușește să extragă un portret macro al jocurilor politice și economice din Argentina anilor nouăzeci, ale căror repercusiuni se manifestă și astăzi. Filmul este o mărturie cinematografică unică a inseparabilității dintre personal și politic, dintre banal și excepțional, dintre trecutul corupt și prezentul dureros. (Monica Stan)

* Competiție

* Adoptat de: Observatorul Cultural

premii și festivaluri

Jeonju International Film Festival 2021 - Grand Prize (International)
Olhar de Cinema - Curitiba International Film Festival 2021 - Júri Abraccine
Viennale 2021
Sheffield International Documentary Festival 2021
Visions du Réel 2021
Hamburg Film Festival 2021
Reykjavik International Film Festival 2021
DocumentaMadrid 2021
Biarritz Amerique Latine Festival 2021
Mar del Plata International Film Festival 2020 - Best Director (Argentine Competition)

_________________________________

*După proiecție va avea loc o discuție cu invitatul Cezar Gheorghe (Observatorul Cultural)

Cezar Gheorghe este critic de film și critic literar al revistei Observator cultural, predă Studii de Film la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și gazdă a Podcastului Narativ.

AFIȘ


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com