FILME

Copii în ceață

Children of the Mist

8 filme în 1 secțiuni
Diem Ha Le
Vietnam
92'


2021
Photo Film

V.O.

Hmong, Vietnameză

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

Varan Vietnam


Titlu Original

Những đứa trẻ trong sương

SECȚIUNEA


sinopsis

Debutul în lungmetraj al lui Diem Ha Le este o misivă venită dintr-un teritoriu care se impune mult prea rar privirii spectatorului occidental, exceptând scurta explozie de manifeste cinematografice produse în perioada războiului din Vietnam. Însă termenul de misivă nu face întru totul dreptate energiei sale furioase, revoltei sale în fața situației unei nații lăsate de izbeliște, la intersecția dificilă dintre o ideologie comunistă oficială, și influența de neoprit a capitalismului, mai ales a celui cultural, care se insinuează în niște comunități nepregătite să-l evalueze în mod nuanțat. Contextul țării întregi, sfâșiată între tradiție și mai multe forme contradictorii de modernitate, este încapsulat în destinul protagonistei Di, o fată de 12 ani dintr-un sat din nordul Vietnamului unde coclesc sărăcia și alcoolismul, dar unde mocnesc și dorințele confuze ale tinerilor de a nu mai trăi la fel ca generațiile precedente. O tradiție ancestrală - furatul fetei de către pretendentul ei în noaptea festivităților noului an lunar pentru a forța familiile să accepte căsătoria - pare pe cale să pecetluiască soarta lui Di, dar ea și cineasta formează o alianță tacită abundând de contradicții și conflicte, care duce însă la afirmarea graduală a tinerei, sub ochiul când încurajator, când mustrător al camerei. (Liri Alienor Chapelan)

* Competiție

* Adoptat de: SUPER IFF și Teach for Romania

premii și festivaluri

Cinéma du Réel 2022 - Clarens Prize for Humanist Documentary Filmmaking
Visions du Réel 2022
New Directors New Films 2022
True/False Film Festival 2022
Amsterdam International Documentary Film Festival 2021 - Best Directing (International)

_________________________________

*După proiecție va avea loc o discuție cu invitații Ana Maria Grădinariu (Teach for Romania) și Paul Dogioiu (SUPER IFF)

Ana-Maria este implicată de 18 ani în domeniul Drepturilor omului, cu diferite pălării – voluntar, actor, trainer, mentor, coordonator de programe de intervenție socială. Valorile care o ghidează în viață sunt integritatea, respectul pentru drepturile omului și diversitate, empatia, responsabilitatea, etica muncii și spritul lui „împreună”, iar asta se vede în tot ce face. În Teach for Romania, în ultimii 2 ani, Ana-Maria a dus multă energie în dezvoltarea componentei de Diversitate, Echitate și Incluziune în programele de training și sprijin pe care le dezvoltă pentru profesorii lideri în educație, crezând cu tărie că incluziunea e o componentă primordială în crearea de contexte de învățare relevantă care valorifică diversitatea din clasă, comunitate. În prezent, focusul principal al său este coordonarea dezvoltării unui program de formare, mentorat și practică care vine în sprijinul aplicării a cel puțin 5 indicatori din Metodologia de monitorizare a segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Ana-Maria crede cu tărie și neclintit, că în lumea noastră, a tuturor, ar trebui să avem (mai multă) educație pentru drepturile omului, respect față de celălalt și identitatea sa, mai multă compasiune și curaj de a acționa pentru dreptate, împreună.

Paul Dogioiu are 22 de ani și se ocupă de vreo patru de organizarea activităților ONG-ului Super. În prezent, este student la Comunicare Audiovizuală la UNATC și, în restul timpului, se zbate să obțină bani pentru Super. Acum doi ani a inițiat proiectul care urma să devină Zero la Purtare, un program  transfestivalier de educație cinematografică și curatorială, care are în centru un număr de 6 adolescenți ce constituie juriul liceenilor la One World Romania și echipa de selecționeri a Festivalului de film din cadrul Super.

distribuitor

CAT&Docs

AFIȘ


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com