FILME

Căutându-l pe Gilles Caron

Looking for Gilles Caron

67 filme în 10 secțiuni
Mariana Otero
Franța
93'


2019
Photo Film

V.O.

Franceză

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

Archipel 33 Archipel 35

Titlu Original

Bilete

Histoire d’un regard

SECȚIUNEA

TRENDSETTERS

sinopsis

La începutul anilor ’70, fotograful francez Gilles Caron dispare brusc în timpul unei misiuni jurnalistice în Cambodgia, lăsând în urmă doar niște obiecte din camera de hotel, câteva negative și un mister care nu va fi elucidat niciodată. Mariana Otero se apleacă asupra muncii lui, câteva mii de fotografii, serii de negative ce recompun evenimente esențiale din istoria secolului al XX-lea: Războiul de Șase Zile, ardentul mai ’68, conflictele din Irlanda de Nord sau războiul din Vietnam. Analizând imaginile, descoperim odată cu ea omul din spatele figurii de fotograf-vedetă al celor mai mari reviste (printre altele, Paris Match și France-Soir). Fascinat de prezența umană în toată gestica ei, Caron a surprins detaliile duios-umane chiar și în mijlocul haosului și al atrocităților, iar fotografiile sale trădează mai degrabă un antropocentrism îngrijorat, decât un interes pur estetic sau jurnalistic.

În fond, filmul e și un demers intim, un traseu de-a lungul căruia regizoarea întreține în permanență un dialog cu fotograful dispărut, care îi evocă figura maternă, smulsă din sânul familiei la fel de brutal cum a fost smuls Gilles Caron din istoria lui personală. (de Andreea Chiper)

* Adoptat de: DOCUMENTARIA

premii și festivaluri

Festival international du film d'Histoire, Pessac (France) 2019 / Aux Écrans du Réel, Le Mans (France) 2019 / États généraux du film documentaire, Lussas (France) 2019

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com