FILME

Distanța dintre mine și mine

The Distance Between Me and Me

93 filme în 19 secțiuni
Mona Nicoară, Dana Bunescu
România
89 Min.


2018
Photo Film

SECȚIUNEA

Made in Romania

V.O.

Română

subtitrari

Engleză

companie producatoare

Hi Film Productions

Titlu Original

Cumpară bilet

Distanța dintre mine și mine

program

• 21 martie, 20:30, Cinemateca Eforie

Proiecție desfășurată în prezența: Mona Nicoară, Dana Bunescu

• 24 martie, 21:00, POINT

Proiecție desfășurată în prezența: Mona Nicoară, Dana Bunescu


Mona Nicoară
Mona Nicoară a început să lucreze în film în 1997, ca producător asociat al documentarului "Children Underground", care a fost ulterior nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj. Debutul său regizoral, "Școala noastră" (2011), a avut premiera la festivalul de film Tribeca, iar apoi a primit mai multe premii în circuitul festivalier național și internațional.
Dana Bunescu
Dana Bunescu este monteuză, sound-designer și regizoare. Născută în Craiova pe 11 septembrie 1969, a absolvit Facultatatea de Fizică, Universitatea București, specializarea Opto-tehnică și Tehnologii LASER în 1993, iar apoi Academia de Teatru și Film, secția multimedia, în 2000. Dana  este principalul monteur al noului val din cinematografia românească, iar filmele la care a lucrat au câștigat mai multe premii de prestigiu în cadrul festivalurilor internaționale.

sinopsis

Urmărim conturul unei fețe și observăm un nas, posibil să îl recunoaștem instant. Cui aparține acest nas curios de sublim și sublim de curios? Pentru mulți, este una dintre figurile copilăriei lor, vocea jucăușă din spatele Ninigrei și a lui Aligru. Pentru literatura română, este un monument. Pentru regimul comunist – o „poetă decadentă”, după ce fusese, în primii ani ai acestuia, o susținătoare ferventă.  Dar cine a fost Nina Cassian pentru sine? „Distanța dintre mine și mine” atestă anduranța acestei figuri feminine, poeta nepierzându-și nici în ultima perioadă a vieții credința în basm, în haiosul uzualului și, așa cum mărturisește și ea, în dragoste. Vocalitatea credinței în sine ca artist și în propria sa feminitate este explorată prin materiale de arhivă și prin interviuri oneste, care exprimă o continuă luptă a unui spirit intelectual, ludic şi carismatic. Documentarul realizat de Mona Nicoară și de Dana Bunescu păstrează vie memoria Ninei Cassian, iar împreună cu acordurile muzicii compuse de ea însăși ne oferă ocazia unei deconectări temporare de la angoasele realității. (Teodora Leu)

premii si festivaluri

Les Films de Cannes ŕ Bucarest 2018 - Premiul Publicului

Trieste Film Festival 2019 - Documentary Competition

AFIȘ

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București