FILME

Dragii mei spioni

My Dear Spies

74 filme în 13 secțiuni
Vladimir Léon
Franța, Rusia
134'


2020
Photo Film

V.O.

Franceză, Rusă

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

SaNoSi Productions


Titlu Original

Mes chers espions

SECȚIUNEA

CÂND TANCURILE PLÂNG ÎN LOCUL NOSTRU

program

• 13 iunie, 19:30, CINEMA ELVIRE POPESCO INSTITUTUL FRANCEZ

Proiecție desfășurată în prezența: Vladimir Léon


Vladimir Léon
Născut în Moscova în 1969, a regizat mai multe documentare (Nissim aka Max, The Comintern Brahmin, Farewell Radiator Street The Polyhedron and the Elephant, My Dear Spies), precum și filme de ficțiune (Far from the Front, The Angels of Portbou). În 2008 a fondat casa de producție Les Films de la Liberté și a început să producă atât documentare, cât și filme de ficțiune pentru regizori precum: Julie Desprairies, Serge Bozon, Véronique Aubouy, Pierre Léon, Arnold Pasquier. Este și actor.

sinopsis

O bizară moștenire de familie: niște documente misterioase, un jurnal aparent inofensiv și încet-încet îndoiala se instalează insidios. Vladimir și Pierre Léon se confruntă într-o zi cu posibilitatea nebănuită ca bunicii lor să fi fost spioni sovietici la Paris în vremea Războiului Rece, iar curiozitatea îi duce într-o călătorie plină de surprize până în miezul Rusiei, cu toate secretele ei bine păzite. 

Frații Léon pornesc într-un road-movie deopotrivă intim și aventuros, ciocnindu-se la tot pasul de noi și noi piste care, în loc să-i ducă mai aproape de revelarea secretelor de familie, îi aruncă înapoi în timp, în vremea când un geamantan de carton putea să conțină o lume întreagă. Concluziile anchetei lor se îngrămădesc una în alta, ambigue și deschise în permanență spre alte interpretări, însă singura certitudine rămâne trecutul care-și apără misterele cu orice preț, amăgindu-ne cu sclipiri de înțelegere ce nu durează decât o clipă. Rusia de azi e o trezorerie de vestigii din epoci și regimuri diferite, întrepătrunse până la confuzie și păstrate cu sfințenie în vitrinele unui muzeu prăfuit. (Andreea Chiper)

premii și festivaluri

Mar del Plata Film Festival 2020 - Altered States Competition Prize
Cinéma du Réel 2020
Doclisboa International Film Festival 2020
Valdivia International Film Festival 2020
États généraux du film documentaire 2020
Images en bibliothčques 2020
FICUNAM 2021

distribuitor

SaNoSi Productions

AFIȘ

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com