FILME

După revoluție

After the Revolution

93 filme în 19 secțiuni
Laurențiu Calciu
România
83 Min.


2010
Photo Film

SECȚIUNEA

După revoluții

V.O.

Română

subtitrari

Engleză

companie producatoare

Reel Films

Titlu Original

Cumpară bilet

După revoluție

program

• 20 martie, 20:15, Cinema Elvire Popesco

Proiecție desfășurată în prezența: Laurențiu Calciu, Nicolae Rațiu

• 23 martie, 20:00, POINT

Proiecție desfășurată în prezența: Laurențiu Calciu


Laurențiu Calciu
Laurențiu Calciu era profesor de matematică și cinefil când a izbucnit Revoluția din 1989. A făcut apoi rost de o cameră VHS și a descoperit documentarul filmând ceea ce a urmat evenimentului. Ulterior, a studiat filmul documentar la National Film and Television School din Beaconsfield, Marea Britanie. A realizat filme în Marea Britanie, Grecia și România.
Nicolae Rațiu
Nicolae Rațiu este președinte al Rațiu Family Charitable Foundation, președintele consiliului director al Centrului Rațiu pentru Democrație, manager al Regent House Properties Ltd și consilier al grupului de companii al familiei, Bellerive, operativ în Marea Britanie, Franța si România, cu un portofoliu în dezvoltări imobiliari și investiții. Absolvent al Marlborough College și al New York University, cu o specializare în transport maritim și economie.
Nicolae este fiul cel mic al politicianului Ion Rațiu. Născut în Davos, Elveţia, Nicolae a început să se implice în problemele din România după căderea comunismului, odată cu întoarcerea în ţară a tatălui său. Între principalele sale atribuții a fost fondarea Cotidianului și al tipografiei care asigura tipărirea ziarului.
Ca președinte al Rațiu Family Charitable Foundation, Nicolae conduce un consiliu director care oferă anualpână la 100 de burse, cu o valoare de aproximativ 200000 lire sterline, pentru o gamă variată de domenii, cercetare și stipendii de călătorie. Sunt finanțate cu precădere proiecte ce contribuie la dezvolatarea societății civile și inițiative ce promovează democrația.
Nicolae este de asemenea membru al consiliului director al Romanian Cultural Centre in London, Pro Patrimonio, ADEPT și Relief Fund for Romania.

sinopsis

Ce se-ntâmplă atunci când o nație se debarasează de un regim politic și rămâne fără conducători? Tensiunea post-decembristă din România a creat atât panică, cât și un soi de paranoia generală, în care grupul de lideri provizorii era pus la îndoială și oricine putea fi bănuit de concetățenii lui de terorism, de oportunism, de partizanat cu comuniștii rămași. Indiciu al neîncrederii disperate, protestele împotriva Frontului Salvării Naționale sunt surprinse în radiografia de moment a lui Laurențiu Calciu, rătăcit și el printre protestatari, împins dintr-o parte în alta, dintr-un cerc de vorbitori în altul, aflat mereu în mijlocul celor mai aprigi dispute. Suspendați parcă în istorie, românii ieșeau din case pentru a-și epura țara de comunismul proaspăt combătut, iar povestea lor ieșea dintre granițe pentru a fi spusă întregii Europe, acum că greutatea Cortinei de fier fusese luată de peste ei. (Andreea Chiper)

* Adoptat de: DeClic

premii si festivaluri

Ji.hlava International Documentary Film Festival 2010

FID Marseille 2010

Edinburgh Film Festival 2011

European Film Festival Bucharest 2012

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București