FILME

Durerea și mila

The Sorrow and the Pity

93 filme în 19 secțiuni
Marcel Ophüls
Franța, Elveția, Germania de Vest
263 Min.


1969
Photo Film

SECȚIUNEA

Marcajele lui Ian Buruma

V.O.

Germană, Franceză, Engleză

subtitrari

Română, Engleză

Titlu Original

Cumpară bilet

Le chagrin et la pitié

program

• 17 martie, 15:30, Cinema Elvire Popesco

Proiecție desfășurată în prezența: Ian Buruma, Adrian Cioflâncă, Radu Jude


Ian Buruma
Ian Buruma (n. 28 decembrie 1951, Haga) este un reputat jurnalist, istoric și scriitor, precum și profesor de jurnalism şi drepturile omului la Bard College. Nepot al regizorului britanic John Schlesinger, și-a realizat studiile în Olanda și Japonia, unde s-a specializat în literatura chineză, respectiv în cinematografia japoneză. În anii ’80 a lucrat ca jurnalist și și-a petrecut o mare parte din începutul carierei în Asia. Acum, Buruma scrie despre probleme politice și culturale pentru diverse publicații de renume, precum New York Review of Books, New Yorker, New York Times, Corriere della Sera, și NRC Handelsblad. A scris peste douăsprezece cărți și este câștigător al premiului Erasmus.
Adrian Cioflâncă
Adrian Cioflâncă este istoric. Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Cercetător științific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005 este membru în delegația României la  International Holocaust Remembrance Alliance (fosta Holocaust Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research). A fost Tziporah Wiesel Fellow la United States Holocaust Memorial Museum in Washington (2009). Între 2010-2012 a fost director de department la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A editat șapte volume, în colaborare; ultimul dintre ele: "Istoria recentă altfel. Perspective culturale", Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă (coordonatori), Iaşi, Editura Universităţii „Al. I Cuza”, 2013. A publicat mai multe studii în domenii precum "Istoria Holocaustului", "Istoria comunismului", "Violență politică", "Istorie culturală", "Teoria istoriei".
Radu Jude
Radu Jude a absolvit cursurile Universităţii Media, în 2003. După ce a făcut asistență de regie la filme precum "Moartea domnului Lăzărescu" (Cristi Puiu) sau "Furia" (Radu Muntean), s-a impus în circuitul festivalier internațional cu scurtmetrajul "Lampa cu căciulă" (2005), câștigând mai multe premii. A debutat în lungmetrajul de ficțiune cu "Cea mai fericită fată din lume" (2009) și în cel de documentar cu "Țara Moartă" (2017). În 2016, a debutat și ca regizor de teatru, într-o adaptare după Bergman.

sinopsis

„Muncitorii au opus tot timpul mai multă rezistență. Însă burghezia era speriată. Avea ce pierde.", mărturisește un senior în „Durerea și mila", documentarul lui Marcel Ophüls despre colaboraționismul francez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alcătuit din interviuri contemporane și imagini de arhivă din jurnale de actualități și filme de propagandă și produs inițial pentru televiziune în 1969, filmul a fost interzis de cenzura gaullistă care se temea că va spulbera mitul rezistenței patriotice franceze în fața naziștilor. Portretul Franței sub ocupație nazistă e deseori hilar și înspăimântător. Vechii colaboratori încearcă să-și justifice alegerile din trecut cu gesturi nervoase și explicații neconvingătoare, pe când foștii membri ai Rezistenței au învățat să-și îngroape cu timpul furia împotriva colaboratorilor. „Durerea și mila" e un portret complex și frapant al unei Franțe îngenunchiate și aflate încă în negare cu privire la propriile sale alegeri la douăzeci de ani de la încheierea războiului. (Raluca Durbacă)

premii si festivaluri

Premiile Oscar 1971 – nominalizare pentru „Cel Mai bun documentar”

Georges Sadoul Award 1970

Premiile BAFTA

Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam

distribuitor

Gaumont

AFIȘ

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București