evenimente

Atelier de montaj cu Guillaume Massart și Alexandra Mélot despre realizarea filmului „Libertate”

23 martie, 13:00

POINT


Guillaume Massart și Alexandra Mélot, regizorul și monteuza filmului „Libertate”, pe care îl prezentăm în cadrul actualei ediții a festivalului, vă invită la o reflecție colectivă asupra alegerilor făcute pe parcursul montajului acestui lungmetraj. Ne întoarcem la cele șapte luni de rezidență în Centrul de Creație Cinematografică Périphérie, aflat în regiunea pariziană, și la mizele, la bucuriile și la necazurile experienței de a monta un film documentar.   

Evenimentul este organizat în colaborare cu Périphérie si cu susținerea La Cinémathèque du documentaire.

Périphérie este un institut destinat realizării de filme documentare, întemeiat și implantat în regiunea Seine-Saint-Denis încă din anul 1983. Asociația funcționează de-a lungul a patru axe: un program de rezidență pentru cineaști, intervenții la nivel de educație cinematografică, cultură audiovizuală și festivalul Les rencontres du cinéma documentaire.

Périphérie pune la dispoziție un cadru pentru experimentele formale, în care narativitatea și imaginile sunt elaborate pentru a crea noi moduri de percepție și de reprezentare a realității. Unul dintre principiile cheie ale Périphérie este activitatea colectivă, aducând constant laolaltă mai multe minți pentru a discuta impreună – în cadrul unor ședințe la masa rotundă sau al unor dezbateri – filmele aflate în diferite etape de montaj. Atât cineaștii, monteurii și producătorii, cât și spectatorii si teoreticienii de film, șefii de sindicate și cercetătorii, studenții și rezidenții, toți își pun mintea la contribuție și împărtășesc cu ceilalți propriile păreri legate de filmul documentar și diversele procese de scriere. 

Ar fi ideal să ne întâlnim de 4 ori pe an la București pentru un studiu de caz public, cu o durată de trei ore, dedicat rolului montajului în filmele realizate în cadrul programului de rezidență al Periphérie; la fiecare întâlnire vor participa cei doi cineaști – regizorul și monteurul. Vom începe această inițiativă la ediția din acest an a festivalului cu filmul „Libertate”, regizat de Guillaume Massart și montat de Alexandra Mélot.

Prin aceste întâlniri, ne propunem să familiarizăm publicul cu etapa de montaj, extrem de importantă în realizarea oricărui film. Fără îndoială că printre spectatorii noștri se vor număra și studenți, însă sesiunile vor fi deschise publicului larg, indiferent dacă activează sau nu în industrie. Sperăm ca astfel să punem la îndemâna oricărui cinefil instrumentele necesare pentru a putea analiza imaginile cu care se confruntă în viețile de zi cu zi, pentru a-i putea ajuta, poate, să devina mai conștienți de ceea ce-i înconjoară, mai activi – și în calitate de cetățeni.

Sperăm ca, în cele din urmă, să publicăm o serie de cărți rezultate din înregistrarea acestor evenimente și a unui fel de jurnal ținut de cineaști pe parcursul rezidenței lor, ca cerință a programului la care participă.

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București