evenimente
Premiul Juriului Internațional: "Strada Deșertului, nr. 143"
Program
30 august
19:00
Verde Stop Arena
invitați
Abbas Fahdel
Abbas Fahdel e un regizor franco-irakian, născut în Babilon, Irak. A studiat cinemaul în Franța, la Sorbona. Printre filmele sale importante se numără: „Back to Babylon" (realizat în Irak în 2002), We Iraqis" (2003) și drama de război „Dawn of the world" (2008). În 2015, documentarul său monumental, "Homeland (Iraq Year Zero)", a fost premiat la cele mai importante festivaluri de film din lume.
Ana Lungu
Ana Lungu s-a născut în 1978 în București, România. A studiat Psihologie și Regie de Film. În 2010, împreună cu Ana Szel, a scris și a regizat  „Burta Balenei", selecționat în secțiunea „Filmmakers of the Present" a Festivalului de la Locarno. Lungmetrajul ei de debut, „Autoportretul unei fete cuminți", a avut premiera în cadrul Festivalului de la Rotterdam în 2015 și apoi a obținut Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe, Linz și Premiul pentru Cea mai bună regie la Bucharest IFF. Cel de-al doilea film, "Un prinț și jumătate", a fost prezentat în cadrul Competiției Festivalului de la Sarajevo (2018). Recent, Ana a devenit membră a Academiei Europene de Film.
Claire Simon
Născută în Londra, Claire Simon a descoperit practica cinemaului direct în cadrul Atelierelor Varan și a realizat mai multe documentare, precum „Coűte que coűte” (1995) și „Récréations” (1998). A scris și a regizat trei lungmetraje de ficțiune, care au fost prezentate în programul Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs), Cannes: „Sinon oui” (1997), „Ça brűle” (2005), „Les Bureaux de dieu” (2008).
Ivana Mladenovic
S-a născut în Serbia. Dupa ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România unde a absolvit secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (2010), precum și Masterul în regie de film (2011). Debutul sșu în lungmetraj-documentar, „Turn Off The Lights”, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca în aprilie 2012 și a câștigat trofeul „Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar, precum și Premiul „Gopo”. Debutul său în lungmetraj-ficțiune, „Soldații, Poveste din Ferentari” a avut premiera în vara anului 2017 în Competiția Oficială a unuia dintre festivalurile de film cele mai importante ale lumii, Festivalul de Film de la San Sebastian. În 2016, Ivana Mladenovic a debutat ca actriță în lungmetrajul lui Radu Jude – „Inimi cicatrizate”. În august 2019, noul ei film, „Ivana cea Groaznică”, a câștigat Premiul Special al Juriului secțiunii „Cineasti dei prezenti”, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno.
Mariana Otero
Mariana Otero s-a născut în Rennes, Franșa, în 1963. Între 1995 și 2002 a trăit în Portugalia, unde a realizat controversatul „Cette télévision est la vôtre” (1997). Filmele sale au participat la festivaluri de film importante din toată lumea. Otero predă în cadrul Atelierelor Varan și al La Femis și este membră a Asociației pentru Cinema Independent și Difuzarea sa (ACID).

Filmografie selectiva:

Histoire d’un secret (2003)
Entre nos mains (2010)
A ciel ouvert (2013)
Titlu: 143 rue du désert
Regizor: Hassen Ferhani
Durată: 1h 40
Țară: Algeria, Franța, Qatar
Anul: 2019


În mijlocul Saharei prăfoase există o nesperată oază de lumină: magazinul-cafenea al unei femei solitare, care trăiește înconjurată de vastitatea deșertului și de câteva animăluțe de casă. Zilele ei sunt însă departe de a fi goale: trecătorii se opresc zilnic în modestul adăpost de beton, mobilat sumar, pentru a bea o cafea, a mânca o omletă sau pur și simplu de dragul unei conversații plăcute. Spiritul vivace și uneori contradictoriu al femeii e marca farmecului ei, un magnet care atrage atât călători străini, cât și oaspeți de-ai casei, pe care îi tratează prietenește în egală măsură, deși simte minciuna și nu menajează pe nimeni, păstrându-și trează o luciditate critică neîndurătoare. Camera lui Hassen Ferhani nu e nicio clipă intruzivă și se păstrează la o distanță care oferă personajelor un spațiu ideal de conversație și de joacă. De altfel, simțul ludic se dezvăluie uneori surprinzător, în gesturile tandre adresate pisicii sau în momente ca jocul de-a închisoarea cu unul dintre vizitatori, folosind același spațiu minimalist, un perete și o fereastră cu gratii. Malika e un exemplu de feminitate dură ca stânca, dar care nu face rabat de la duioșie. (de Andreea Chiper)

Festivaluri și premii: 

Locarno International Film Festival 2019 - Best Emerging Director 
RIDM Montreal International Documentary Festival 2019 - Special Jury Mention
Torino Film Festival 2019 - Best International Documentary FilmSponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com