evenimente
Performance activist: Parastasul Rasismului

Petrecere cu lăutari și bocete culte în care îi urăm defunctului să nu se mai întoarcă.

 

Anul trecut, sociologii au avut ideea să-i mai întrebe o dată pe români dacă ar fi de acord să primescă cetățeni de etnie romă în familiile lor de majoritari. Răspunsul a fost o surpriză istorică: pentru întâia oară după 30 de ani, numărul cetățenilor români care și-au exprimat acordul l-a depășit pe cel al românilor care nu ar accepta o asemenea alianță. E adevărat că această modificare de atitudine nu înseamnă dispariția rasismului în România, dar înseamnă ceva imens de important: intoleranța față de romi a pierdut guvernarea mentalității poporului român. O asemenea răsturnare a raportului de forțe se cerea a fi salutată. Luptătorii angajați în campanii de lungă durată merită să-și celebreze victoriile de parcurs. Drept care, uite, vă invităm la “Parastasul Rasismului”. Se vor cânta cântece vesele de înmormântare, se va consuma coliva bucuriei iar băuturile vor inspira câteva bocete culte, toate la căpătâiul intoleranței.

 

Așa gândeam anul trecut, înainte de pandemie. Apoi a sosit virusul. Or’, atunci când pățesc ceva, oamenii caută vinovații. Iar pentru români a fost ușor: cetățeanul de etnie romă a fost rapid degradat din poziția de posibil membru al familiei poporului român și promovat, cu consistenta contribuție a mass-media, în rolul vacant de vinovat de serviciu.

 

Și acum, noi, ce să facem? Să uităm de victoria ce voiam să o sărbătorim? De ce? Uite, manualele de istorie păstrează cu sfințenie puținele victorii din atâtea războaie pierdute! Uite că nici noi nu renunțăm la Parastas! Fie el și unul utopic. N-am inventat noi hazul de necaz? Hai că ne putem imagina, bocind vesel, cum ar arăta România postrasistă!


Vor participa în calitate de MC Mircea Toma, Ciprian Necula, Dragoș Mușat (Tetelu) și o serie de invitați speciali acompaniați de Daniel Mărgean & Trio Band


Lăutari:
Mădălin Manșon - clape
Marian Enache - sintetizator
Viorel Enache - saxofon
Tudor Marian - bass
Sile Răducan - voce
Daniel Mărgean - percuție & voce


--------------------------------------------------------------------------------------------

Performance-ul va începe după proiecția filmului „Taikon” și face parte din seria de evenimente „Habar n-ai tu cât te iubesc”, în care celebrăm istoria și cultura rome!


Accesul se va face începând cu ora 18:00.

*vă rugăm să veniți cu cel puțin cu 30 de minute înaintea începerii evenimentului pentru a evita cozile și aglomerarea.
SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com