evenimente
Performance activist: Parastasul Rasismului
Program
22 august
20:45
Verde Stop Arena
invitați
Mircea Toma
Mircea Toma este un psiholog, cercetător, jurnalist, profesor, ecologist și scriitor român. Este doctor în psihologie al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. A predat la Şcoala Superioară de Jurnalism, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării și SNSPA. A făcut parte din echipa Academiei Cațavencu. Este preşedinte al ActiveWatch – organizaţie de drepturile omului, membru a reţelei Reporteres Sans Frontieres și preşedinte al Asociaţiei Pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural “Salvaţi Vama Veche”. A fost raportor ONU pentru condiţia libertăţii de exprimare în Cuba și este co-editor al 3 volume, coautor al 3 manuale de liceu, autor al 20 de articole academice şi autor al peste 4.000 de articole în presă.
Dragoș Mușat (Tetelu)
Dragoș Mușat, creatorul lui Tetelu, a terminat Dreptul, dar s-a angajat la Academia Cațavencu, la 19 ani. A trecut pe la „Maxim”, a făcut știri de umor la Radio Guerrilla, a scris și regizat sketchurile la Happyfish.ro. A jucat în „Serviciul Român de Comedie” și „Spitalul de demență”, de la PRO TV. Tetelu e un brand care transcede anii tranziției românești. ”Jurnalul lui Tetelu” a apărut și s-a consacrat în Academia Cațavencu.
Ciprian Necula
Ciprian Necula este activist rom, membru fondator al Platformei Aresel, doctor în sociologie și profesor asociat SNSPA.

Petrecere cu lăutari și bocete culte în care îi urăm defunctului să nu se mai întoarcă.

 

Anul trecut, sociologii au avut ideea să-i mai întrebe o dată pe români dacă ar fi de acord să primescă cetățeni de etnie romă în familiile lor de majoritari. Răspunsul a fost o surpriză istorică: pentru întâia oară după 30 de ani, numărul cetățenilor români care și-au exprimat acordul l-a depășit pe cel al românilor care nu ar accepta o asemenea alianță. E adevărat că această modificare de atitudine nu înseamnă dispariția rasismului în România, dar înseamnă ceva imens de important: intoleranța față de romi a pierdut guvernarea mentalității poporului român. O asemenea răsturnare a raportului de forțe se cerea a fi salutată. Luptătorii angajați în campanii de lungă durată merită să-și celebreze victoriile de parcurs. Drept care, uite, vă invităm la “Parastasul Rasismului”. Se vor cânta cântece vesele de înmormântare, se va consuma coliva bucuriei iar băuturile vor inspira câteva bocete culte, toate la căpătâiul intoleranței.

 

Așa gândeam anul trecut, înainte de pandemie. Apoi a sosit virusul. Or’, atunci când pățesc ceva, oamenii caută vinovații. Iar pentru români a fost ușor: cetățeanul de etnie romă a fost rapid degradat din poziția de posibil membru al familiei poporului român și promovat, cu consistenta contribuție a mass-media, în rolul vacant de vinovat de serviciu.

 

Și acum, noi, ce să facem? Să uităm de victoria ce voiam să o sărbătorim? De ce? Uite, manualele de istorie păstrează cu sfințenie puținele victorii din atâtea războaie pierdute! Uite că nici noi nu renunțăm la Parastas! Fie el și unul utopic. N-am inventat noi hazul de necaz? Hai că ne putem imagina, bocind vesel, cum ar arăta România postrasistă!


Vor participa în calitate de MC Mircea Toma, Ciprian Necula, Dragoș Mușat (Tetelu) și o serie de invitați speciali acompaniați de Daniel Mărgean & Trio Band


Lăutari:
Mădălin Manșon - clape
Marian Enache - sintetizator
Viorel Enache - saxofon
Tudor Marian - bass
Sile Răducan - voce
Daniel Mărgean - percuție & voce


--------------------------------------------------------------------------------------------

Performance-ul va începe după proiecția filmului „Taikon” și face parte din seria de evenimente „Habar n-ai tu cât te iubesc”, în care celebrăm istoria și cultura rome!


Accesul se va face începând cu ora 18:00.

*vă rugăm să veniți cu cel puțin cu 30 de minute înaintea începerii evenimentului pentru a evita cozile și aglomerarea.
Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com