evenimente
Dezbatere: Universitatea Deschisă
Program
26-27 martie
16:30-18:30
UNATC - Sala Cinema
invitați
Claire Simon
Născută în Londra, Claire Simon a descoperit practica cinemaului direct în cadrul Atelierelor Varan și a realizat mai multe documentare, precum „Coűte que coűte” (1995) și „Récréations” (1998). A scris și a regizat trei lungmetraje de ficțiune, care au fost prezentate în programul Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs), Cannes: „Sinon oui” (1997), „Ça brűle” (2005), „Les Bureaux de dieu” (2008).
Reflecții colective despre documentar și despre școli de film contemporane 

Eforturile lui Jean-Marie Barbe și ale colegilor lui din Lussas, care au reușit să construiască în acest minuscul sat din Franța un adevărat Paradis dedicat creației libere documentare, sunt surprinse, pe parcursul mai multor ani, în seria de zece episoade „Le Village”, a cineastei Claire Simon.
 
Realizarea lor e atât de impresionantă și efectele pe atât de multe planuri, încât, din momentul în care am văzut pentru prima oară filmul, ne-am propus nu doar să îl proiectăm în festival, ci să încercăm să organizăm în jurul lui un eveniment mai amplu, inspirat de energia și de aspirațiile protagoniștilor de a crea un context ideal reflecției despre documentar, aflat în afara rigorilor industriale.
 
Or, ce loc poate fi mai potrivit pentru un astfel de prilej decât o universitate, spațiu prin excelență dedicat gândirii și analizării lumii?
 
Timp de două zile întregi, joi, 26 martie, și vineri, 27 martie, din primele ore ale dimineții și până seara, la UNATC vom prezenta episoadele seriei „Le Village”, iar ulterior vom organiza sesiuni de reflecție la care vor participa nu doar Claire Simon și Jean-Marie Barbe și mulți alți invitați ai festivalului, ci și profesori, doctoranzi și, sperăm, cât mai mulți studenți din cadrul universității. Vom discuta despre importanța realizării de filme documentare într-o lume artistică ce are tendința să le marginalizeze, dar și despre rolul școlilor de film în procesul de înnoire a reperelor după care obișnuim să ne raportăm la filme și să le estimăm relevanța. Intrarea la film și la discuții va fi liberă, în limita locurilor disponibile.


Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com