evenimente
Petre Sirin: un pionier al culturii queer în România
Program
30 august
17:00
ONLINE
Eveniment online, pe pagina de Faebook a One World Romania
duminică, 30 august, ora 17.00

INVITAȚI

Florin Buhuceanu - Activist pentru drepturile omului

Teona Galgoțiu - cineastă

Bogdan Balla - cineast

moderator: Andrei Rus


- va include fragmente dintr-un interviu filmat cu Alexandru Lupescu - partenerul de viață al lui Petre Sirin -


Un film documentar realizat de regizorul Petre Sirin (1926-2003) -  „Letopisețul de Piatră al Dobrogei” (1962) - readuce în discuție personalitatea celui care a produs o serie întreagă de scurtmetraje dedicate artelor sau istoriei, lăsând în același timp în urmă o serie de mărturii fantastice despre o lume foarte puțin cunoscută publicului, a culturii queer din perioada comunistă. Până acum a fost publicată, la Editura Humanitas, o parte a jurnalului său intim, în volumul „Castele de nisip. Cronica de familie 1949-1959”. Însă o serie întreagă de alte materiale așteaptă să vadă lumina tiparului și să reveleze viața de zi cu zi nu doar a protagonistului nostru, ci și a unei întregi comunități intelectuale gay din România acelei epoci.

Născut la Chișinău, Petre Sirin se va bucura la București de prieteniile semioticianului Roland Barthes, criticului literar Ion Negoițescu, criticului de artă Radu Ionescu, actorului Ion Omescu, pictorilor George Tomaziu și Andrei Cădere. Alături de invitații noștri - Alexandru Lupescu (partenerul său de viață), Florin Buhuceanu (activist pentru drepturile omului) și istoricul de film Bujor Rîpeanu - vom explora momente ale istoriei și culturii gay în contrapunct cu represiunea polițienească încheiată abia la finele anului 2002.

Acest eveniment face parte din demersurile de constituire la București a Muzeului Istoriei și Culturii Queer din România – inițiativă privată a Asociației ACCEPT și Fundației ECPI-Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice.Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com