evenimente
Despre egalitatea de gen în industria de film și teatru
Program
20 iunie
19:00-
UNATC
invitați
Katia Pascariu
Katia Pascariu este actriță și activistă cultural - a studiat artele performative (2006) și antropologia (2016). Trăiește în București. Lucrează în teatru, în principal, și colaborează cu echipe pluridisciplinare în proiecte educaționale, locale și internaționale. De 10 ani face teatru educațional și politic, participând alături de colegii ei din colectivele Replika, Macaz Coop., Vârsta4, în dezvoltarea unor programe artistice și sociale, care sprijină comunități vulnerabile sau marginale. Katia promovează arta angajată, accesibilă tuturor, preocupată de problemele din societatea contemporană: educația, justiția socială, respectarea drepturilor omului, discriminarea și rasismul, istoria recentă. Este parte din colectivul artistic de la Teatrul Evreiesc de Stat din București. Cuvinte cheie: empatie, solidaritate, spirit critic.
Mihaela Michailov
Mihaela Michailov este autoare de teatru, critic de arte performative, educatoare culturală, lector la UNATC „I.L.Caragiale”, București.
Este co-fondatoarea Centrului de Teatru Educațional Replika din București, unde a coordonat alături de artistele și artiștii Centrului - platforme de artă educațională, ateliere dedicate adolescentelor și adolescenților și programe de intervenție culturală.
A scris peste 20 de piese centrate pe problematici socio-politice: migrația forței de muncă, relațiile de putere din sistemul educațional, condiția copiilor care se maturizează în absența părinților, marginalizarea categoriilor vulnerabile, violența și abuzul asupra femeilor.
Piesele ei au fost montate la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Mic și Foarte Mic din București, Teatrul Excelsior din București, Teatrul „Ion Creangă” din București, Teatrul Gong din Sibiu, MACAZ Bar Teatru Coop., Centrul de Teatru Educațional Replika. Piesele Mihaelei Michailov sunt traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, maghiară, spaniolă. A participat, în 2009, la rezidența de dramaturgie oferită de Royal Court Theatre din Londra.
Piesa ei „Copii răi”, care se joacă de 11 ani, a fost prezentată sub forma unui spectacol-lectură la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2014. A fost montată în Bulgaria, Franța, Germania, Luxemburg. A fost publicată în 2016 la editura „Solitaires Intempestifs”.
A coordonat, în 2020, „Antologia de teatru feminist intersecțional”, apărută în cadrul proiectului „Literatură și feminism”.
Raluca Durbacă
Raluca Durbacă este regizoare de film documentar și critic de film. Este absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA (2006) și a Facultății de Film din cadrul UNATC București (2015). A fost colaboratoare a revistei de cultură cinematografică Film Menu începând cu 2012 și critic invitat în cadrul Éducation ŕ l’image, un program de educație cinematografică destinat elevilor de liceu, organizat de Festivalul Internațional de Film NexT în parteneriat cu Institutul Francez din București. A publicat eseuri în volumele colective „Politicile filmului. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc contemporan” și „Filmul tranziției. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc «nouăzecist»”. Are peste 10 ani de experiență în producția de film și a colaborat cu diverse festivaluri de film din România. „Certitudinea probabilităților” este filmul său de debut.

Propunem o discuție în cadrul căreia să reflectăm asupra practicilor menite să îmbunătățească echilibrul de gen și reprezentarea femeilor în industria cinematografică și în teatru – de la pași concreți în educație (atât formală, cât și informală) la promovarea egalității de gen în arii precum curatoriatul de festival, lanțul de producție, critica de film și de teatru, luarea deciziilor și nu numai. Le îndemnăm pe invitatele noastre la o analiză a modurilor în care industria locală ar putea deveni mai incluzivă, mai accesibilă și mai sigură dintr-o perspectivă de gen; a modurilor în care putem încuraja afirmarea vocilor din grupuri marginalizate și accentua gradul de conștientizare asupra acestor probleme atât în rândul practicienilor de film și de teatru, a finanțatorilor, cât și a publicului.


Invitate: Alexandra Diaconu, Katia Pascariu, Lucia Chicoș, Mihaela Michailov, Raluca Durbacă.

Discuție moderată de Ioana Diaconu și Georgiana Vrăjitoru (F-Sides)SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com