evenimente
Justiție Nevăzută
Program
14 iunie
18:00-
CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI

Minute: 75

An: 2021

Produs de: Dela0.ro


Reforma sistemului de justiție este un subiect major în România de mai bine de un deceniu și jumătate. S-a câștigat și s-a pierdut capital politic cu această temă – dar, dincolo de câteva progrese izolate la vârful sistemului, justiția românească n-a făcut prea mulți pași înainte pentru îmbunătățirea încrederii cetățeanului de rând.


Digitalizarea încă este o obligație de care judecătoriile și parchetele locale nu s-au achitat integral.


Reintegrarea socială a foștilor deținuți este o temă publică doar atunci când poate fi manipulată pentru a lovi în adversarii politici.

 

Recuperarea prejudiciilor este, la rândul ei, un subiect dezbătut doar în relație cu numele marilor rechini ai tranziției care s-au îmbogățit prin jaf.


Accesul la justiția mică a cetățeanului simplu din comunele și orașele mici ale țării este una dintre marile teme ignorate în spațiul public. Justiția românească a stat în ultimul deceniu mai ales sub semnul eforturilor anticorupție. Ea a însemnat cătușe la mâinile mogulilor, ale miniștrilor și parlamentarilor corupți.


Așa e justiția română pentru public: un mic ascuțiș care se deplasează la suprafața apei, și-n rest un bloc enorm scufundat care scapă privirii. Poate că am făcut progrese notabile în termeni de anticorupție – dar România este încă țara în care oamenii justiției pot considera că fete de 10-12 ani întrețin relații sexuale consimțite cu adulți având de până la 5 ori vârsta lor.


Înainte de a fi reparată, această justiție trebuie văzută și discutată.


Documentarul Justiție Nevăzută pune sub lupă cinci teme din sfera sistemului de justiție pentru a porni acest dialog public.


Invitați: Vlad Stoicescu (jurnalist, Dela0.ro), Diana Oncioiu (jurnalist, Dela0.ro), Cornel Călinescu (director ANABI - Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate), Adrian Neculiță (ofițer de poliție, șef departament criminalistică, Secția7 București), Diana Chitea (avocat în București)  


Moderator: Doru Toma


Organizator: Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud-EstSPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com