evenimente
Dezbatere - A.R.T. Fusion – (Ne)Convenția de la Istanbul
Program
14 iunie
17:00-
INSTITUTUL FRANCEZ - ATRIUM
invitați
Diana Oncioiu
În prezent reporter la publicația alternativă Dela0.ro și membră a echipei proiectului colaborativ Să Fie Lumină, realizat în parteneriat de Dela0.ro și Centrul de Investigații Media. A lucrat timp de cinci ani în televiziune, la posturile Realitatea TV și Digi24. Scrie adesea pe teme sociale – violență împotriva femeilor, educație, asistență socială, sărăcie extremă, excluziune socială. Este autoarea unor dosare-reportaj despre reintegrarea socială a deținuților eliberați din penitenciare, despre viața în subsolurile cartierului bucureștean Ferentari, despre traficul de persoane, dar și despre felul în care justiția gestionează infracțiunile sexuale cu victime minore.
Ionela Băluță
Ionela Băluță este profesoară universitară la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, directoarea Centrului pentru Politicile egalității de șanse (CPES) și fondatoarea și coordonatoarea Maserului Politicile egalității de șanse în context românesc și european (MPES). Domeniile sale de expertiză sunt studiile de gen, politicile egalității de șanse, reprezentarea politică a femeilor, istoria feminismului, gen, igienism și națiune în secolul al XIX-lea. Are zeci publicații pe aceste teme, a coordonat și a participat la numeroase proiecte de cercetare naționale și internaționale. A participat ca expert în egalitate de gen în proiecte naționale și internaționale și este o colaboratoare constantă a mediului asociativ.
Monaliza Cîrstea
Are o experiență de peste 20 de ani în domeniul drepturilor omului, armonizarea legislativă, elaborarea politicilor publice,managementul proiectelor, asistență socială (axată pe drepturi persoanelor cu dizabilități, drepturile copiilor, egalitatea de gen, violența domestică, violența de gen, exploatarea și traficul de persoane) și asigură acum coordonarea direcției de specialitate din cadrul ANES  a activității Liniei  naționale cu numărul unic 0800 500 333 pentru victimele violenței domestice, discriminare pe criteriul de sex  și traficul de persoane.  De asemenea a coordonat demersurile guvernamentale referitoare la ratificarea și implementarea Convenției de la Istanbul în țara noastră.
Oana Băluță
Este conferențiar universitar la Universitatea din București și activistă feministă, are un doctorat în științe politice și este implicată în campanii și acțiuni de conștientizare a drepturilor femeilor și violenței de gen.
A scris, editat și publicat articole și cărți despre interese de gen și reprezentare politică, politici de armonizare a vieții de familie cu profesia, mobilizarea civică în domeniul violenței de gen .
În anul 2016, a fost speaker în cadrul TedXEroilor unde a vorbit despre cum transformi plasa de nesiguranță într-una de siguranță în cazul violenței asupra femeilor “Cum transformi plasa de nesiguranţă într-una de siguranţă?”. În 2012, revista Avantaje i-a acordat premiul Femeia Anului 2012 pentru „Proiecte de Advocacy și Prevenirea Violenței Asupra Femeilor”. Din 2020 a început o colaborare cu Starea nației unde realizează emisiunea "Nația. Genul: feminin."
Simona Voicescu
Simona Voicescu este juristă, fondatoare și directoare executivă în cadrul Asociației Necuvinte, una dintre principalele organizații neguvernamentale active în domeniul violenței domestice și de gen. Este implicată în demersuri de advocacy, în proiecte educaționale și crede în colaborările public-privat pentru siguranța și sănătatea femeilor. Ea a realizat, în parteneriat cu Poliția Română, un număr semnificativ de campanii de conștientizare și prevenire a fenomenului, printre care și prima campanie națională care adresează violența domestică în România.
În anul 2014, România a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, iar în 2016 a fost cel de-al 14-lea stat care a ratificat Convenția prin Legea 30/2016, această etapă marcând începutul unui proces de reformă legislativă prin care s-a realizat armonizarea actelor normative incidente în domeniu cu prevederile acesteia. La șapte ani de la semnarea Convenției de la Istanbul, evenimentul (Ne)Convenția de la Istanbul își propune să analizeze maniera în care aceste prevederi sunt implementate și să asigure un context în care cetățenii, societatea civilă și instituțiile pot veni cu soluții acolo unde implementarea rămâne deficitară. Evenimentul constă într-o expoziție interactivă în jurul Convenției de la Istanbul, cu scopul de a informa cetățenii cu privire la existența acesteia și a conținutului său, și o dezbatere cu experți și experte ce urmărește o discuție aprofundată despre implementarea Convenției la nivel național, probleme și posibile soluții pentru o implementare mai eficientă.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com