evenimente
Conferința KINEDOK: Creșterea impactului social al filmului documentar și promovarea genului în comunități mici și mijlocii
Program
15 iunie
17:00-
UNATC
invitați
Radu Ciorniciuc
Radu Ciorniciuc este reporter special, co-fondator al Casei Jurnalistului - o comunitate de reporteri independenți - și regizor de film.

De-a lungul carierei, a lucrat ca scenarist și reporter de investigație, urmărind subiecte legate de drepturile omului, protecția animalelor și probleme de mediu.

Radu Ciorniciuc a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014), Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016) și alte instituții internaționale de prestigiu.

ACASĂ reprezintă debutul său în calitate de regizor de film documentar.

De la premiera mondială din cadrul festivalului Sundance (2020), filmul ACASĂ a fost prezentat și difuzat în mai mult de 100 de festivaluri și televiziuni internaționale.

Filmul a fost nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene (2020).
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma s-a născut în 1986, în comuna Telciu, jud. Bistrița-Năsău. Este doctor în istorie, cercetător științific III la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, membru al Institutului pentru Solidaritate Socială și președinte al asociației Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale. A fost angajat al Fundației Research Innovation ca senior researcher în cadrul proiectului Political Clientelism: a comprehensive frame for measuring electoral irregularities, coordonat de prof. univ. dr. Isabela Mareș (Columbia University, US). Timp de doi ani (2015-2017), a fost cercetător în cadrul proiectului “East-West”. Vernacular religion on the boundary of Eastern and Western Christianity: continuity, changes and interactions (Seventh Framework Programme – ”Ideas” Specific programme – European Research Council) găzduit de Institutul Etnografic al Academiei Maghiare de Çtiințe din Budapesta, Ungaria.
 

Este fondator al Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (2016), al Telciu Summer Conferences (2012), al Telciu Summer School (2016) și al platformei de rezidențe de cercetare și creație artistică Culese din Telciu (2018). A publicat o serie de studii în volume colective și reviste de specialitate din România și străinătate. Preocupările sale vizează modernizarea lumii rurale, migrația, naționalismul, religia vernaculară și raporturile dintre modernitate/colonialitate și religie în Europa de Est.
 

În paralel cu activitatea academică, a contribuit la documentarea și realizarea unor filme documentare: Disco is Dead, (regia Alina Manolache, 2017), Telciu - work in progress (regia Vlad Petri); performance-uri artistice: ÜBUNG IN TRAUER/EXERCISE IN MOURNING by Maria Magdalena Ludewig & Guests, at Kampnagel – Internationales Zentrum für Schönere Künste, Hamburg, 2017 și spectacole de teatru:


Frontal (regia Gianina Cărbunariu, 2019), Fabrici și Uzine (regia Adina Lazăr, 2019) și Sunt una dintre fortunate (regia Claudiu Lorand Maxim, 2019). În 2017, alături de Ágota Ábrán, a coordonat numărul ”Lumea Rurală Postsocialistă”, al Gazetei de Artă Politică. Este editorialist contributor la cotidianul Libertatea și publicist ocazional în mai multe reviste culturale și platforme de critică socială.
Maciej  Nowicki

Maciej Nowicki este cofondator și director al Festivalului Internațional de Film WATCH DOCS, Varșovia, unul din cele mai mari festivaluri de film pentru drepturile omului. Este totodată autorul conceptului din spatele FUTURE DOCS, o platformă europeană dedicată întâlnirilor creative dintre apărători ai drepturilor omului și regizori de film documentar, precum și vicepreședinte al comitetului executiv al Fundației pentru Drepturile Omului Helsinki, din Polonia – una din cele mai importante ONG-uri de acest tip din Europa. Expert în drepturile omului și film documentar, Nowicki a ținut sesiuni de training, a fost membru în mai multe jurii și a participat la diverse dezbateri în cadrul unor festivaluri de film internaționale.

Știm ca documentarele au puterea de a educa,  stârni empatie și construi modele de participare.  Ele sunt o resursă detaliată și informativă și creează un mediu perfect pentru a aduce oamenii împreună și provoca dialogul. Prin rețeaua de spații alternative din țară, KineDok dorește să aducă filmul documentar la îndemâna oamenilor interesați de acest gen cinematografic și de problemele de natură socială, politică și culturală din întreaga lume. Documentarele din programul KineDok vizează atât publicul cinefil cât și cel non cinefil din diferite orașe mici și mijlocii, și doresc să ajute anumite comunități să se conecteze și să-și înțeleagă mai bine propria identitate și problemele specifice.

Dezbaterea are ca obiectiv explorarea schimbărilor sociale și culturale produse de filmul documentar cu focus pe comunitățile mici și mijlocii.  Aceasta va viza modele de schimbare a comportamentelor, credințelor și valorilor în cadrul unui grup, sistem sau comunitate, și va porni de la experiența și practicile invitaților români și străini.

Maciej Nowicki  este directorul festivalului Watch Docs Polonia. Festivalul a dezvoltat din 2003 Traveling Film Festival WATCH DOCS. Human Rights in Film, un program itinerant prin care organizează proiecții cu filme documentare din festival în peste 30 de orașe din Polonia.

Radu Ciorniciuc este reporter special, co-fondator al Casei Jurnalistului - o comunitate de reporteri independenți - și regizor de film. Filmul ACASĂ, MY HOME va face parte din catalogul KineDok ediția a 7-a și reprezintă debutul său în calitate de regizor de film documentar.

Valer Simion Cosma este doctor în istorie, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, și președinte al Asociației Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.  Este fondatorul programelor: Telciu Summer Conferences (2012), Școala de Vară de la Telciu (2016) și al platformei de rezidențe de cercetare și creație artistică Culese din Telciu (2018).

Moderator: 
Alexandru Solomon este Președintele Asociației One World Romania și unul dintre cei mai activi documentariști români, regizând și producând documentare din anul 1993. Printre documentarele regizate se numără „Marele jaf communist” (2004), „Război pe calea undelor” (2007) și „Kapitalism – Rețeta noastră secretă” (2010).

Intrarea la eveniment se va face pe bază de rezervare pe adresa kinedok@oneworld.ro, cu  numele complet, până luni 14 iunie ora 14.00


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com