evenimente
De ce iubim sexomarxistele?
Program
18 iunie
20:30-
CINEMATECA EFORIE
invitați
Ada Solomon

Ada Solomon este o producătoare de film din România și fondatoarea și directoarea casei de producție HiFilm, creată în 2004,și a microFILM, creată în 2012. Lucrează în domeniul filmului de mai bine de 25 de ani.

A colaborat la realizarea de filme de ficțiune și documentare cu figuri importante ale Noului Cinema Românesc, precum Cristian Nemescu, Radu Jude, Razvan Radulescu, Adrian Sitaru, Constantin Popescu, Alexandru Solomon și a produs scurtmetraje și lungmetraje de debut ale unor cineaști emergenți precum Paul Negoescu, Cristian Iftime, Daniel Sandu, Ivana Mladenovic, Sebastian Mihailescu, Stefan Constantinescu, Valentin Hotea, Adriano Valerio, Federico Bondi, Martha Berman.

A produs filme care au fost prezentate și au câștigat premii în cadrul celor mai prestigioase festivaluri de film: Cannes, Berlin, Veneția și Sundance. Dintre proiectele sale recente fac parte „Poziția copilului” (Călin Peter Netzer, 2013), care a câștigat Ursul de Aur la Berlin, „Aferim!” (Radu Jude, 2015), care a câștigat Ursul de Argint, și „ Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (Radu Jude, 2021), de asemenea câștigător al Ursului de Aur. Ada Solomon a co-produs alături de numeroase țări europene și și-a lansat filmele în peste 50 de tări. A fost line producer pentru proiecte internaționale precum filmul lui Franco Zeffirelli, „Callas Forever” și cel al lui Maren Ade, nominalizat la Oscar, „Toni Erdmann”.

În afară de cariera sa ca producătoare, Ada Solomon conduce, împreună cu Tudor Giurgiu, Cityplex, o rețea de cinemauri miniplex din România, care face parted din Europa Cinemas. Este, de asemenea, fondatoare a NexT Short & Medium Length International Film Festival.

Ada Solomon este vicepreședintă a comitetului executiv al Academiei Europene de Film, Președinte Executiv al European Women’s Audiovisual Network, Coordonator Național pentru România în cadrul EAVE, membră a comitetului executiv al ACE. A primit Premiul European pentru Co-producție – Premiul Eurimages în cadrul Premiilor Europene de Film din 2013 și Premiul Central European Initiative în cadrul Festivalului de Film de la Trieste din 2018.

Katia Pascariu
Katia Pascariu este actriță și activistă cultural - a studiat artele performative (2006) și antropologia (2016). Trăiește în București. Lucrează în teatru, în principal, și colaborează cu echipe pluridisciplinare în proiecte educaționale, locale și internaționale. De 10 ani face teatru educațional și politic, participând alături de colegii ei din colectivele Replika, Macaz Coop., Vârsta4, în dezvoltarea unor programe artistice și sociale, care sprijină comunități vulnerabile sau marginale. Katia promovează arta angajată, accesibilă tuturor, preocupată de problemele din societatea contemporană: educația, justiția socială, respectarea drepturilor omului, discriminarea și rasismul, istoria recentă. Este parte din colectivul artistic de la Teatrul Evreiesc de Stat din București. Cuvinte cheie: empatie, solidaritate, spirit critic.
Juriu Pitch
Mona Nicoară
MONA NICOARĂ a început să lucreze în cinema în 1997 ca producător asociat al documentarului „Children Underground”, care în 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance și apoi a fost nominalizat la Oscar. Debutul ei regizoral, „Școala noastră”, a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 60 de festivaluri din întreaga lume, a câștigat marele premiu al juriului la AFI SilverDocs și a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar est-european și la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc. Ultimul ei film, „Distanța dintre mine și mine”, a primit premiul publicului la Les Films de Cannes ŕ Bucarest 2018 și a rulat în cinematografele din România peste 18 săptămâni. De asemenea, a predat scris și film la Columbia, Cooper Union, New York University și Rutgers.
Dacă am măsura doar după luările de poziție din spațiul public împotriva „ideologiei de gen”, „corectitudinii politice” sau „sexomarxismului”, am putea crede că România este un paradis egalitarist care a șters orice diferențiere sau discriminare. Asta în contextul în care un partid de sorginte explicit fascist-populistă a intrat în Parlament în ultimul an, sub conducerea unor personaje cu un discurs violent misogin, anti-LGBT, rasist și conspiraționist. Ca să ne asigurăm că istoria care s-a jucat întâi ca tragedie rămâne a doua oară la nivel de farsă, trebuie mai întâi să o înțelegem și mai apoi să o demontăm cu inteligență, umanitate și umor. O întâlnire cu un grup divers de sexomarxiști neaoși.

Invitați: Ada Solomon, Katia Pascariu, Paul Dunca, Liliana Popescu, Antonella Leca Dur-da
Moderatoare: Mona Nicoară


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com