evenimente
Fă un film cu un refugiat
Program
19 iunie
14:00-
UNATC
Cu Nisreen Rubaian (UNHCR România), Zoran Stevanovic (UNHCR Central Europe), Gabriela Leu (UNHCR România), Doru Nițescu (UNATC), Andrei Rus (OWR), Laura Orlescu (OWR), tutorii Vanina Vignal, Adina Pintilie și Ivana Mladenović, și toți studenții implicați în proiect.

Vom proiecta câteva filme ale studenților (sau fragmente din ele) în acest eveniment public al festivalului, când regizorii, tutorii și coordonatorii vor împărtăși și vor reflecta asupra experienței lor creative.

Acest proiect pilot a fost realizat în perioada 2019-2021 cu sprijin financiar din partea UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați (Gabriela Leu & Zoran Stevanovic) și în parteneriat cu UNATC - Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (Doru Nițescu), PERIPHERIE centre de création cinématographique (Agnčs Jahier) in Paris. One World Romania a fost coordonatorul general (Laura Orlescu).
Scopul proiectului a fost de a oferi mentorat artistic și sprijin în producție studenților de film de la UNATC pentru dezvoltarea de filme creative cu refugiați. Accentul s-a pus pe aducerea studenților mai aproape de comunitatea refugiaților din România și încurajarea acestora să lucreze împreună, să parcurgă împreună întregul proces artistic și să creeze filme despre călătoria lor și, în cele din urmă, despre dificultățile și bucuriile refugiaților în a lua viața de la capăt într-o țară nouă.

16 studenți de film au fost selectați pentru a participa la proiect și au fost împărțiți în mai multe echipe de lucru, combinând abilități diverse în regie, montaj, sunet și cinematografie în fiecare echipă: Lucia Chicoș, Alexandra Diaconu, Teona Galgoțiu, Bogdan Balla, Andreea Chiper, Paul Chirilă, Gabriel Durlan, Ioana Iordache, Teodora Leu, Ilinca Miroșanu, Ștefan Pârlog, Letiția Popa, Ana Preda, Codrin Vasile, Andrei Lăcraru și Cristina Popa. Au fost realizate 5 filme care urmăresc viețile lui Ammar din Siria, Z. din Siria, Amer Abdo din Siria (interpretat de Osama Dabbour), Aime din Congo și Fatima din Afganistan.

Mentorii care i-au ghidat îndeaproape pe studenți timp de aproape doi ani au fost cineastele Vanina Vignal, Adina Pintilie și Ivana Mladenović.
Pe durata proiectului, studenții au avut parte de un atelier intensiv de explorare cu privire la diversele abordări artistice ale filmului documentar și a modelelor hibrid de la granița dintre  ficțiune și documentar; au primit informații despre comunitatea refugiaților din România și procesul legal; au participat la numeroase sesiuni de lucru individuale cu mentorii; au primit mici bugete de producție și sprijin pentru dezvoltarea filmelor; au participat la un masterclass special în regie și montaj susținut de cineaștii francezi Alexandra Mélot și Guillaume Massart, uneia dintre echipe i s-a oferit o rezidență de montaj de o lună la Paris cu PERIPHERIE centre de création cinématographique; au primit sprijin pentru înscrierea filmelor la festivaluri internaționale și, nu în ultimul rând, promovarea de către OWR, UNATC, PERIPHERIE și UNHCR a filmelor prin intermediul propriilor rețele de distribuție.

Mulțumiri speciale pentru Gabriela Leu de la UNHCR România, Zoran Stevanovic de la UNHCR Central Europe, Doru Nițescu de la UNATC, Alexandra Mélot și Guillaume Massart de la Triptyque films, Agnčs Jahier și Sophie Walle de la PERIPHERIE, CINETIC și ViraFilms - pentru servicii de post-producție, PRISMA - pentru traducerea și subtitrarea a 3 dintre filme, Vanina Vignal - pentru traducerea și subtitrarea unuia dintre filme + extra-mentoring, Laura Orlescu, Andrei Rus, Raluca Hașu și Tudorița Șoldănescu de la OWR.


SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com