FILME

Evropa (work-in-progress)(fragment)

93 filme în 19 secțiuni
Dana Bunescu, Răzvan Rădulescu
România2018
Photo Film

SECȚIUNEA

Made in Romania

V.O.

Engleză, Germană, Ucraineană, Rusă, Italiană, Portugheză, Spaniolă

subtitrari

Română, Engleză

Titlu Original

Cumpară bilet

Evropa

program

• 23 martie, 20:30, ARCUB

Proiecție desfășurată în prezența: Răzvan Rădulescu, Dana Bunescu


Răzvan Rădulescu
Răzvan Rădulescu este scenarist și scriitor. Ca regizor, a realizat un singur film, "Felicia înainte de toate", împreună cu Melissa de Raaf. A studiat filologia la Universitatea din București și regia de operă la Academia de Muzică. A scris două romane ("Viața și faptele lui Ilie Cazane" și "Regatul lui Teodosie"). Ca scenarist, a colaborat cu diverși regizori: Cristi Puiu ("Marfa și banii", "Moartea domnului Lăzărescu"), Radu Muntean ("Hârtia va fi albastră", "Marți după Crăciun", "Un etaj mai jos", "Alice T.") Călin Netzer ("Poziția copilului"), Cristian Mungiu ("4 luni, 3 săptămâni, 2 zile"). Începând din 2013, deține o catedră de film/dramaturgie la Academia de Arte si Design din Karlsruhe.
Dana Bunescu
Dana Bunescu este monteuză, sound-designer și regizoare. Născută în Craiova pe 11 septembrie 1969, a absolvit Facultatatea de Fizică, Universitatea București, specializarea Opto-tehnică și Tehnologii LASER în 1993, iar apoi Academia de Teatru și Film, secția multimedia, în 2000. Dana  este principalul monteur al noului val din cinematografia românească, iar filmele la care a lucrat au câștigat mai multe premii de prestigiu în cadrul festivalurilor internaționale.

sinopsis

În 2013, cinci cineaști aspiranți de origine germană hotărăsc că e de datoria lor să documenteze Maidanul ucrainean. Cum se poate să nu te afecteze profund niște evenimente care se petrec la doar 2000 km distanță de inima Europei? Într-o rulotă închiriată, înarmați cu cel mai nou echipament de filmat și de înregistrat sunet de pe piață, cei cinci studenți la film trec granițele Ucrainei la scurt timp după ce protestele din Maidan au fost brutal dispersate de către autorități. Neștiind ce altceva să filmeze și încă filmând, ca atare, tot ce văd în jur, încearcă apoi să ajungă la Cernobâl: pentru ei, doar acel loc legendar al groazei poate compensa cu ratarea primului lor subiect. Însă accesul în zona interzisă se dovedește o misiune și mai iluzorie, presărată cu aventuri neplăcute și cu o serie de întâlniri neașteptat de plăcute. Există deja o lungă tradiție a documentarului found footage. Suspansul specific acestui gen derivă din faptul că materialul filmat și redescoperit apoi conține indicii despre cum autorii săi și-au găsit sfârșitul. „Evropa” încearcă să pună bazele unui gen ușor diferit: documentarul abandoned footage (material abandonat); aici, dimpotrivă, ni se dă ocazia să înțelegem cum au reușit cineaștii să-și supraviețuiască propriului material.

premii si festivaluri

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București