FILME

Ieșirea trenurilor din gară

The Exit of the Trains

67 filme în 10 secțiuni
Radu Jude, Adrian Cioflâncă
România
175'


2020
Photo Film

V.O.

Română

subtitrări

Engleză

companie producătoare

microFilm

Titlu Original

Bilete

Ieșirea trenurilor din gară

SECȚIUNEA

DREPTATEA ÎNTR-O LUME STRÂMBĂ

program

• 25 august, 19:00, VERDE STOP ARENA

(Avanpremieră)

Proiecție desfășurată în prezența: Radu Jude, Adrian Cioflâncă


Radu Jude
Radu Jude a absolvit Universitatea Media, în 2003. Scurtmetrajul său Lampa cu căciulă (2005) a câștigat mai multe premii la festivaluri de film internaționale. A debutat în lungmetrajul de ficțiune cu Cea mai fericită fată din lume (2009) și în cel de documentar cu Țara Moartă (2017). În 2016, a debutat și ca regizor de teatru, într-o adaptare după Bergman.
Adrian Cioflâncă
Adrian Cioflâncă este istoric. Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Din 2005 este membru în delegația României la International Holocaust Remembrance Alliance. Consultant și documentarist pentru mai multe filme și piese de teatru.

sinopsis

Zeci (sau, poate, sute) de fotografii-portret inedite, cu victimele Pogromului de la Iași, din anul 1941, descoperite în arhive de istoricul Adrian Cioflâncă și de cineastul Radu Jude, conferă un chip concret uneia dintre marile atrocități petrecute pe teritoriul românesc în secolul al XX-lea. Tot atâtea rememorări, desprinse din declarațiile oficiale scrise ale familiilor victimelor și ale martorilor evenimentelor, trasează - într-o polifonie de voci și de perspective - amploarea brutalității soldaților și a localnicilor care au dus la îndeplinire planul criminal antisemitic. Ca spectator al acestei desfășurări dense de informații, citite cu intonații neutre, care cel mai adesea nu punctează dramatismul vădit al unora dintre mărturii, nu ai cum să nu te simți, din ce în ce mai acut, copleșit de ororile trăite de acești oameni și rușinat că, cel mai probabil, nu le-ai acordat respectul cuvenit de a fi reflectat la soarta lor individuală, nu doar ca parte a unui masacru colectiv. Iar cândva, destul de rapid în cadrul acestui lung și important document(ar), începi să constați că nici măcar această acumulare de mărturii precise, de multe ori detaliate, nu poate reproduce, în întreaga sa complexitate, un asemenea eveniment, ale cărui prea multe resorturi și ramificații rămân în afara celor ce pot fi exprimate. (de Andrei Rus)

premii și festivaluri

Berlin International Film Festival 2020 - World Premiere

distribuitor

HiFilm Productions

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com