FILME

Ieșirea trenurilor din gară

The Exit of the Trains

8 filme în 1 secțiuni
Radu Jude, Adrian Cioflāncă
Romānia
175'


2020
Photo Film

V.O.

Romānă

subtitrări

Engleză

companie producătoare

microFilm


Titlu Original

Ieșirea trenurilor din gară

SECȚIUNEA

DREPTATEA ĪNTR-O LUME STRĀMBĂ

Radu Jude
Radu Jude a absolvit Universitatea Media, īn 2003. Scurtmetrajul său Lampa cu căciulă (2005) a cāștigat mai multe premii la festivaluri de film internaționale. A debutat īn lungmetrajul de ficțiune cu Cea mai fericită fată din lume (2009) și īn cel de documentar cu Țara Moartă (2017). Īn 2016, a debutat și ca regizor de teatru, īntr-o adaptare după Bergman.
Adrian Cioflāncă
Adrian Cioflāncă este istoric. Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romānia „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Din 2005 este membru īn delegația Romāniei la International Holocaust Remembrance Alliance. Consultant și documentarist pentru mai multe filme și piese de teatru.

sinopsis

Zeci (sau, poate, sute) de fotografii-portret inedite, cu victimele Pogromului de la Iași, din anul 1941, descoperite īn arhive de istoricul Adrian Cioflāncă și de cineastul Radu Jude, conferă un chip concret uneia dintre marile atrocități petrecute pe teritoriul romānesc īn secolul al XX-lea. Tot atātea rememorări, desprinse din declarațiile oficiale scrise ale familiilor victimelor și ale martorilor evenimentelor, trasează - īntr-o polifonie de voci și de perspective - amploarea brutalității soldaților și a localnicilor care au dus la īndeplinire planul criminal antisemitic. Ca spectator al acestei desfășurări dense de informații, citite cu intonații neutre, care cel mai adesea nu punctează dramatismul vădit al unora dintre mărturii, nu ai cum să nu te simți, din ce īn ce mai acut, copleșit de ororile trăite de acești oameni și rușinat că, cel mai probabil, nu le-ai acordat respectul cuvenit de a fi reflectat la soarta lor individuală, nu doar ca parte a unui masacru colectiv. Iar cāndva, destul de rapid īn cadrul acestui lung și important document(ar), īncepi să constați că nici măcar această acumulare de mărturii precise, de multe ori detaliate, nu poate reproduce, īn īntreaga sa complexitate, un asemenea eveniment, ale cărui prea multe resorturi și ramificații rămān īn afara celor ce pot fi exprimate. (de Andrei Rus)

premii și festivaluri

Berlin International Film Festival 2020 - World Premiere

distribuitor

HiFilm Productions


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com