Proiecte OWR
KINEDOK

KINEDOK este un program ce promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

Fiecare țară contribuie la catalogul comun cu unele dintre cele mai interesante documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de locații din toate cele șapte teritorii, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Un obiectiv important al proiectului este acela de a diversifica și extinde lanțul de distribuție dincolo de sălile de cinema, organizând proiecții în orice spațiu unde vizionarea unui film are potențialul de a deveni o experiență comunitară (galerii, muzee, baruri, biblioteci, case de cultură etc.). Un alt obiectiv al proiectului este acela de a prelungi și îmbogăți experiența cinematică prin discuții cu regizori, producători, protagoniști sau alți invitați care au legătură cu tema filmelor, încurajând astfel dialogul social și dezvoltarea unui public activ.


Fiecare ediție KineDok aduce în atenția spectatorilor o nouă selecție de filme documentare de impact, precum și un catalog online cu documentare din edițiile trecute, care va fi disponibil pe site-ul kinedok.net .


La ediția a 14-a a festivalului, KineDok organizează trei evenimente speciale:


Deschiderea oficială KineDok ediția a 7-a va avea loc cu o proiecție specială a filmului Ziua Femeii / Women’s Day (r. Dolya Gavanski, Regatul Unit, Germania, Rusia, Bulgaria, 2019, 85 min). Filmul spune poveștile uluitoare ale femeilor născute în URSS - pioniere și supraviețuitoare - a căror mărturie dezvăluie experiența lor de la Revoluția din 1917 până în zilele noastre. Intimă, surprinzătoare, amuzantă, excentrică, dureroasă și contradictorie - Ziua femeii  explorează viața femeilor care trăiesc într-o eră convulsivă a schimbărilor istorice și sociale și oferă o perspectivă unică asupra feminismului rus.


Dezbaterea cu tema „Creșterea impactului social al filmului documentar și promovarea genului în comunități mici și mijlocii”.


Știm ca documentarele au puterea de a educa,  stârni empatie și construi modele de participare.  Ele sunt o resursă detaliată și informativă și creează un mediu perfect pentru a aduce oamenii împreună și provoca dialogul. Prin rețeaua de spații alternative din țară, KineDok dorește să aducă filmul documentar la îndemâna oamenilor interesați de acest gen cinematografic și de problemele de natură socială, politică și culturală din întreaga lume. Documentarele din programul KineDok vizează atât publicul cinefil cât și cel non cinefil din diferite orașe mici și mijlocii, și doresc să ajute anumite comunități să se conecteze și să-și înțeleagă mai bine propria identitate și problemele specifice.


Dezbaterea are ca obiectiv explorarea schimbărilor sociale și culturale produse de filmul documentar cu focus pe comunitățile mici și mijlocii.  Aceasta va viza modele de schimbare a comportamentelor, credințelor și valorilor în cadrul unui grup, sistem sau comunitate, și va porni de la experiența și practicile invitaților români și străini.


Maciej Nowicki  este directorul festivalului Watch Docs Polonia. Festivalul a dezvoltat din 2003 Traveling Film Festival WATCH DOCS. Human Rights in Film, un program itinerant prin care organizează proiecții cu filme documentare din festival în peste 30 de orașe din Polonia.


Radu Ciorniciuc este reporter special, co-fondator al Casei Jurnalistului - o comunitate de reporteri independenți - și regizor de film. Filmul ACASĂ, MY HOME va face parte din catalogul KineDok ediția a 7-a și reprezintă debutul său în calitate de regizor de film documentar.


Valer Simion Cosma este doctor în istorie, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, și președinte al Asociației Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.  Este fondatorul programelor: Telciu Summer Conferences (2012), Școala de Vară de la Telciu (2016) și al platformei de rezidențe de cercetare și creație artistică Culese din Telciu (2018).

Întâlnirea de lucru cu partenerii locali KineDok


În timpul festivalului are loc întâlnirea anuală de lucru cu partenerii KineDok din țară, adică cei care găzduiesc proiectul și care organizează cu devotament proiecții de film documentar în comunitățile lor. Împreună cu ei punem la cale cea de-a șaptea ediție KineDok și stabilim programul de proiecții pe următorul an.


Persoană de contact:  Andreea Bratosin / andreea@oneworld.ro
SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com