FILME

Léa Tsemel, avocat

Advocate

8 filme în 1 secțiuni
Rachel Leah Jones, Philippe Bellaïche
Israel, Canada, Elveția
107'


2019
Photo Film

V.O.

Arabă, Ebraică, Engleză

subtitrări

Română, Engleză


Titlu Original

Léa Tsemel, advocate

SECȚIUNEA

DREPTATEA ÎNTR-O LUME STRÂMBĂ


sinopsis

În universul juridic al Israelului, toată lumea pare să știe de frica avocatei Léa Tsemel, imagine a militantismului și a luptei neostenite pentru dreptate într-o lume dominată de haos și resentiment. După 50 de ani de carieră în procesele politice născute din neîncetatul conflict israelo-palestinian, avocata și-a construit o faimă solidă care încă stă pe picioare: aceea de avocat al „teroriștilor”, asumându-și uneori riscul de a deveni ea însăși victimă a violenței și a răzbunării. Într-un interviu televizat din anii ’90, își expune ferm poziția: terorismul e o formă a luptei pentru libertate și independență, iar palestinienii sunt perfect îndreptățiți să-și folosească toate armele pentru a obține eliberarea pe pământul natal. Pierzând, inevitabil, toate procesele unde pledează pentru apărarea lor, perseverența ei pare și mai bizară și devine o formă extremă de militantism pentru cauza palestiniană.   

Oscilând mereu între imaginea de avocat al diavolului și cea de combatant pentru drepturile omului, Léa Tsemel, dincolo de paradoxuri, e o figură coborâtă direct din istoria iudeo-palestiniană, trăită la cald nu din rândurile co-naționalilor săi, ci de pe partea cealaltă a baricadei, din mijlocul acuzaților. (de Andreea Chiper)


* Adoptat de: LIDERJUST

premii și festivaluri

Hong Kong International Film Festival 2019 - Jury Award: Best Documentary, Golden Firebird Award / Krakow Film Festival 2019 - Golden Horn Award for Best Feature-Length Documentary / Thessaloniki Documentary Film Festival 2019 - FIPRESCI Award, Golden Alexander Award

distribuitor

Cinephil


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com