FILME

Léa Tsemel, avocat

Advocate

73 filme în 15 secțiuni
Rachel Leah Jones, Philippe Bellaďche
Israel, Canada, Elveția
107'


2019
Photo Film

V.O.

Arabă, Ebraică, Engleză

subtitrări

Română, Engleză


Titlu Original

Léa Tsemel, advocate

SECȚIUNEA

DREPTATEA ÎNTR-O LUME STRÂMBĂ

sinopsis

În universul juridic al Israelului, toată lumea pare să știe de frica avocatei Léa Tsemel, imagine a militantismului și a luptei neostenite pentru dreptate într-o lume dominată de haos și resentiment. După 50 de ani de carieră în procesele politice născute din neîncetatul conflict israelo-palestinian, avocata și-a construit o faimă solidă care încă stă pe picioare: aceea de avocat al „teroriștilor”, asumându-și uneori riscul de a deveni ea însăși victimă a violenței și a răzbunării. Într-un interviu televizat din anii ’90, își expune ferm poziția: terorismul e o formă a luptei pentru libertate și independență, iar palestinienii sunt perfect îndreptățiți să-și folosească toate armele pentru a obține eliberarea pe pământul natal. Pierzând, inevitabil, toate procesele unde pledează pentru apărarea lor, perseverența ei pare și mai bizară și devine o formă extremă de militantism pentru cauza palestiniană.   

Oscilând mereu între imaginea de avocat al diavolului și cea de combatant pentru drepturile omului, Léa Tsemel, dincolo de paradoxuri, e o figură coborâtă direct din istoria iudeo-palestiniană, trăită la cald nu din rândurile co-naționalilor săi, ci de pe partea cealaltă a baricadei, din mijlocul acuzaților. (de Andreea Chiper)


* Adoptat de: LIDERJUST

premii și festivaluri

Hong Kong International Film Festival 2019 - Jury Award: Best Documentary, Golden Firebird Award / Krakow Film Festival 2019 - Golden Horn Award for Best Feature-Length Documentary / Thessaloniki Documentary Film Festival 2019 - FIPRESCI Award, Golden Alexander Award

distribuitor

Cinephil

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
ASIGURĂTOR OFICIAL: Groupama
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
MAȘINA FESTIVALULUI: Spark
COLECTĂM PENTRU RECICLARE CU:: Recicleta, Program Viitor Plus
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST Romania
VĂZUT DE: Radio Guerrilla
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com