FILME

Letopisețul de piatră al Dobrogei

67 filme în 10 secțiuni
Petre Sirin
România


1962
Photo Film

V.O.

Română

subtitrări

Engleză

companie producătoare

Studioul

Titlu Original

Letopisețul de piatră al Dobrogei

SECȚIUNEA

CORPURI POLITICE

sinopsis

Unul dintre filmele documentare realizate de regizorul Petre Sirin (1926-2003) - „Letopisețul de Piatră al Dobrogei” (1962) - readuce în discuție personalitatea celui care a produs o serie întreagă de scurtmetraje dedicate artelor sau istoriei, lăsând în același timp în urmă o serie de mărturii fantastice despre o lume foarte puțin cunoscută publicului, a culturii queer din perioada comunistă. Până acum a fost publicată, la Editura Humanitas, o parte a jurnalului său intim, în volumul „Castele în Spania. Cronica de familie 1949-1959”. Însă o serie întreagă de alte materiale așteaptă să vadă lumina tiparului și să reveleze viața de zi cu zi nu doar a protagonistului nostru, ci și a unei întregi comunități intelectuale gay din România acelei epoci.
Letopisețul de piatră al Dobrogei (1962) e parte dintr-o serie de documentare antropologice despre arta și cultura spațiului românesc realizate de regizorul Petre Sirin între 1958 și 1977 în cadrul studioului „Alexandru Sahia”.
Luându-și ca reper o zi de muncă din viața unor arheologi de pe un sit din Hârșova, filmul caută, prin tot felul de detalii de rămășițe arheologice, să pună cap la cap o istorie a civilizațiilor și popoarelor dobrogene, de la cultura Hamangia, la civilizații cu origini grecești, de la piatră, la bronz și aramă, până la betonul armat din prezent.

premii și festivaluri

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com