FILME

Mănâncă tot din farfurie!

Eat Your Catfish

8 filme în 1 secțiuni
Noah Arjomand, Adam Isenberg, Senem Tüzen
Statele Unite, Spania, Turcia
74'


2021
Photo Film

V.O.

Engleză

subtitrări

Română

companie producătoare

Zela Film


Titlu Original

Eat Your Catfish

SECȚIUNEA

ONE WORLD ROMANIA LA TIMIȘOARA


sinopsis

Producția ficțională abundă de opere care pornesc de la premiza unui individ care, aflând că zilele îi sunt numărate, se aruncă cu înflăcărare în realizarea celor mai scumpe dorințe ale sale, pe care grijile cotidiene minore i le ascunseseră până atunci. În aceste scenarii, moartea acționează ca un revelator pentru viață, am putea spune chiar - cu o urmă de cinism tipic pep-talk-ului neoliberal - ca o experiență pozitivă. Filmul semnat de Noah Arjomand, Adam Isenberg și Senem Tüzen prezintă o realitate considerabil mai crudă, unde revelația constă mai curând în cât de fragile, ori pur și simplu neadevărate, erau fundațiile acestei vieți cotidiene atât de ponegrită în ficțiuni. Viața lui Kathryn, mama co-regizorului Noah Arjomand, dinaintea declanșării sclerozei amiotrofice care îi incapacitează treptat corpul până la pierderea funcțiilor vitale este evocată doar succint prin introducerea unor materiale de arhivă: întrevedem un mediu intelectual burghez și o femeie dedicată familiei. Majoritatea filmului, ale cărui cadre realizate cu o cameră atașată deasupra scaunului cu rotile al bolnavei sunt narate chiar de aceasta, se concentrează însă asupra prezentului, în care toate certitudinile lui Kathryn, de la controlul propriului trup la iubirea și susținerea soțului, se năruie. Ceea ce rămâne sunt certuri nesfârșite, brutale și tragic de inegale - femeia neputându-se exprima decât cu ajutorul aparatelor, - dezgust, umilință și deznădejde, dar și, în mod aproape miraculos, niște momente de tandrețe și chiar de umor, toate învârtindu-se în jurul nunții fiicei lui Kathryn, ultimul eveniment la care aceasta ține să participe. (Liri Alienor Chapelan)


* După proiecție va avea loc o discuție cu invitații Elisabeta Moldovan și Zoltan Szoverdfi Szep

Elisabeta Moldovan a crescut în instituții rezidențiale din România până la vârsta de 25 ani. În 2003 a părăsit sistemul de stat, cu ajutorul unei fundații creștine, apoi a lucrat și a primit servicii sociale de la o fundație pentru persoanele cu dizabilități. Din 2012 locuiește singură, într-un apartament închiriat, și a co-fondat Asociația „Ceva de spus” și „UnLoc”. A devenit auto-reprezentant în lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, în ciuda propriilor dificultăți, fiind totodată și membru în board-ul EPSA (Platforma europeană pentru auto-reprezentare). Își descrie viața în romanul grafic „Becoming Eli”, care ar putea fi ilustrarea vieților tuturor celorlalte persoane abandonate de foarte tinere și uitate în așa-numitul sistem de protecție. Crede că fiecare avem dreptul să fim liberi, să alegem unde și cu cine locuim.

Zoltán Szövérdfi Szép este un inovator social motivat de viziunea unei lumi în care nu mai există bariere pentru traiul în comunitate al persoanelor cu dizabilități. Inginer implicat de peste 15 ani în incluziunea celor cu dizabilități, este persoană de sprijin la Asociația Ceva de Spus, singura asociație formată exclusiv din auto-reprezentanți. Zoli a unit două lumi aparent fără nimic în comun – cea socială și cea a vinului, reușind să sprijine, prin fund- raising și antreprenoriat social, peste 100 de persoane cu dizabilități și să atragă peste 130.000 euro în finanțări din comunitatea de afaceri locală și națională. A creat Rovinhud Wine Show, eveniment organizat de voluntari cu și fără dizabilități, care a devenit un exemplu de calitate în domeniu la nivel global.

premii și festivaluri

Santa Barbara International Film Festival 2022
Full Frame Documentary Film Festival 2022
IDFA 2021

AFIȘ


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com