FILME

Pădurea domestică

Taming the Garden

73 filme în 15 secțiuni
Salomé Jashi
Elveția, Germania, Georgia
92'


2021
Photo Film

V.O.

Georgiană

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

Mira Film Basel, Sakdoc Film, Corso Film


Titlu Original

Motviniereba

SECȚIUNEA

Corpul vânăt al planetei

sinopsis

Un om puternic, un fost prim-ministru al Georgiei, are un hobby aparte. Cumpără și colecționează arbori seculari și îi plantează pe coastă, în grădina sa privată, unii fiind înalți cât un bloc de 15 etaje. Evident că, pentru a-i dezrădăcina și a-i transporta, operațiunea e la fel de complexă, pe cât e grandoarea acestor arbori: alți copaci trebuie să fie tăiați, cabluri electrice trebuie mutate și noi drumuri trebuie create prin plantațiile de mandarini. Explorând relația omului cu mediul și a unei comunități cu un astfel de arbore care îi marchează existența și, care, la un moment dat, dispare, filmul abordează subtil etica protecției mediului, fără excese și ostentație, deși tema dezrădăcinării, cu care ne-am obișnuit în plan metaforic, capătă o formă opresivă și tangibilă. Cadența acțiunii e în deplin acord cu ritmul naturii: demnă, fără grabă, căci controlul oricum nu e în mâna celor mulți. E un film poetic și politic totodată, cu un discurs puternic, care sondează multiple straturi social-politice și psihologice, păstrând în același timp o atmosferă meditativă, probabil cea mai potrivită, de fapt, pentru a „trăi" natura ca o experiență. (Sorana Stănescu)

* Adoptat de: Greenpeace

premii și festivaluri

Cinéma du Réel 2021 - Young Jury Award - Mention
FICUNAM 2021 - Puma de Plata Competencia Internacional, Public Award, Puma - International Competition
Berlin International Film Festival 2021
Sundance Film Festival 2021
Amsterdam International Documentary Film Festival 2021
Locarno International Film Festival 2021
Săo Paulo International Film Festival 2021
CPH:DOX 2021
European Film Awards 2021
Vancouver International Film Festival 2021
Sydney Film Festival 2021
Melbourne International Film Festival 2021
DocsBarcelona 202
Hong Kong International Film Festival 2021
Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2021
Montreal International Documentary Festival 2021
Astra Film Festival Sibiu 2021

_________________________________

După proiecție va avea loc o discuție cu invitații Cristian Neagoe (Greenpeace) și Nicoleta Marin (Parcul Natural Văcărești)

Cristian Neagoe (n. 1984, București) a studiat Filosofie la Universitatea din București. A lucrat ca librar, traducător, PR, editor, redactor-șef, curator, producător & organizator de evenimente pentru organizații precum Cărturești, Institutul Cultural Român din New York, British Council, Goethe Institut, MNAC, Revista Omagiu, Dilema Veche, Șapte Seri, Red Bull, CreativeMornings, Greenpeace etc. În 2016 a fost curatorul și producătorul expoziției „Normalitate, ce cuvânt brutal!”, o explorare artistică a dizabilității găzduită de Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Începând cu 2014, a fost performer în spectacolul de dans contemporan “The Institute of Change”, creat de Paul Dunca și produs de Centrul Național al Dansului București.


A activat ca specialist în comunicare pentru festivaluri de film, artă, muzică sau literatură. Câteva astfel de proiecte: lansările internaționale și naționale ale “Touch Me Not”, de Adina Pintilie (Ursul de Aur la Berlinale 2018), festivalul eco-artistic Băile Culturale Herculane 2018, Balkanik Festival 2017, Making Waves (Festivalul Filmului Românesc la New York) și reprezentarea României la Bienala de Artă de la Veneția 2015 prin proiectul “Darwin’s Room” al pictorului Adrian Ghenie.


În 2016 a fost consilier pe probleme de comunicare în Ministerul Culturii condus de Corina Șuteu (guvernul tehnocrat Dacian Cioloș), coordonând strategia de comunicare pentru depunerea Dosarului Roșia Montană la UNESCO World Heritage și pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși, printre altele.


În prezent, Cristian Neagoe este ofițer de comunicare pentru păduri și viață sălbatică la Greenpeace România și manager al Fundației Cărturești.

Nicoleta Marin - Nicoleta Marin: „Sunt geograf, și, datorită experienței de lucru din ultimii 5 ani în Asociația Parcul Natural Văcărești, activist pentru protecția naturii.
Sunt parte din echipa unui proiect ambițios de constituire a unei rețele de arii naturale urbane, inițiat de Asociația Parcul Natural Văcărești și derulat în parteneriat cu alte 15 organizații non-guvernamentale din țară.
Mă interesează oamenii și celelalte specii cu care împărțim orașul și caut să înțeleg mai bine ce putem face împreună pentru a contribui la un oraș mai frumos și mai bine de trăit în el.”

distribuitor

Syndicado Film Sales

AFIȘ

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
ASIGURĂTOR OFICIAL: Groupama
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
MAȘINA FESTIVALULUI: Spark
COLECTĂM PENTRU RECICLARE CU:: Recicleta, Program Viitor Plus
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST Romania
VĂZUT DE: Radio Guerrilla
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com