FILME

Pocalul. Despre fii și fiice (work-in-progress)

The Chalice. Of Sons and Daughters (work-in-progress)

93 filme în 19 secțiuni
Cătălina Tesăr
România
80 Min.


2019
Photo Film

SECȚIUNEA

Made in Romania

V.O.

Rromani

subtitrari

Română, Engleză

companie producatoare

Luna Film

Titlu Original

Cumpară bilet

Pocalul. Despre fii și fiice

program

• 23 martie, 13:00, Pavilion 32 - Goethe-Institut

Proiecție desfășurată în prezența: Cătălina Tesăr, Dana Bunescu, Irina Malcea, Ciprian Cimpoi


Cătălina Tesăr
Cătălina Tesăr (n.1980) este antropolog și lucrează ca cercetător la Muzeul Țăranului Român din București. A obținut doctoratul în antropologie de la University College London, cu o teză despre dimensiunile sexuale, economice și politice ale căsătoriilor aranjate la vârste fragede în cadrul populației rrome din Transilvania. În cei 15 ani de cercetări de teren în comunitățile rrome, a învățat limba rromani. A publicat despre teme precum căsătoria, cerșetoria, casele și migrația la rromi. "Pocalul. Despre fii și fiice" este documentarul său de debut, având la bază cercetările sale pentru doctorat
Dana Bunescu
Dana Bunescu este monteuză, sound-designer și regizoare. Născută în Craiova pe 11 septembrie 1969, a absolvit Facultatatea de Fizică, Universitatea București, specializarea Opto-tehnică și Tehnologii LASER în 1993, iar apoi Academia de Teatru și Film, secția multimedia, în 2000. Dana  este principalul monteur al noului val din cinematografia românească, iar filmele la care a lucrat au câștigat mai multe premii de prestigiu în cadrul festivalurilor internaționale.
Irina Malcea
With a background in Political Sciences, Irina starts working in cinema in 2011. Two years later, she sets up the production house Luna Film, while maintaining a strong collaboration with other Romanian companies. She produced the documentary feature I AM HERCULES by Marius Iacob, was executive producer on Andrei Cretulescu’s debut CHARLESTON and from the Romanian side, on the Bulgarian co-production PALACE FOR THE PEOPLE. 
She is co-producing Ines Tanovic’s THE SON and is in post-production with the documentaries TEACH by Alex Brendea and THE CHALICE by Catalina Tesar.
Irina is an EAVE Producers Workshop and PUENTES graduate. She is currently living and working in Bucharest and Brussels.
Ciprian Cimpoi
Dupa ce a studiat sociologia la Universitatea din Bucuresti a lucrat 7 ani ca editor NLE pentru mai multe statii TV. In 2015 a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si
Cinematografica, specializarea Sunet - Montaj. Este cistigatorul premiului Gopo pentru montajul lungmetrajului Sieranevada (r. Cristi Puiu). Patriciparea la Aristoteles Workshop i-a deschis apetitul pentru filmul documentar.

sinopsis

Plonjăm într-o comunitate de romi tradiționali din Transilvania. Marea lor mândrie sunt pocalele, investite cu semnificații care amintesc de blazoanele vechilor familii de nobili. Aceste cupe din metale prețioase manufacturate în evul mediu de breslele mesteșugărești, vin din moși-strămoși și se transmit exclusiv pe linie paternă. Nu sunt păstrate niciodata la vedere, ci lăsate în grija vecinilor români. În funcție de valoarea pocalului mirelui, se negociază zestrea pe care o plătește familia miresei către
familia mirelui. În plus, la căsătorie, pocalul mirelui este lăsat zălog familiei miresei, până când noul cuplu are un băiat. Băiatul este considerat aici esența perpetuării familiei: el duce mai departe numele si prestigiul neamului. Documentarul urmărește un cuplu din comunitate care încearcă să aducă pe lume un băiat care să moștenească pocalul familiei mirelui, în prezent lăsat în custodia familiei miresei.

premii si festivaluri

distribuitor

Luna Film

Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București