SECȚIUNI


SECȚIUNEA

După revoluții

După revoluții


Ce se întâmplă cu cetățenii și cu statele după revoluții? Care sunt procesele, uneori dureroase și nedrepte, prin care trec pentru a lăsa în urmă un sistem și a-l înlocui cu un altul pe care și l-ar dori nou și mai bun? În ce măsură diferă perioadele de tranziție și în ce măsură sunt ele similare, indiferent de cultura în care se produce revoluția? Poate reuși vreodată schimbarea totală a funcționării unei societăți și în ce condiții?

 

Sunt doar câteva din întrebările la care răspund - direct sau indirect - documentarele acestei secțiuni. Indiferent că ne aflăm în Libia, după căderea dictaturii lui Muammar al-Gadaffi, în Uruguayul anului 1986, după 12 ani de dictatură militară, sau în foste țări comuniste - precum Serbia, Croația sau Rusia -, la mai mulți ani distanță de căderea vechilor regimuri, există puncte comune între situațiile lor. Peste tot, revoluțiile au fost urmate de ani periculoși, în care degringolada morală, economică și legislativă au condus fie la războaie civile sângeroase, fie la instaurarea unor regimuri autocratice, similare cu cele din timpul dictaturilor pe care le-au înlocuit. Foarte rar, încet și cu multă greutate s-a întâmplat ca statele respective să își însușească pe deplin sau, măcar, într-o măsură mare principiile și structurile democratice la care păreau să aspire inițiatorii și susținătorii revoluțiilor respective. Și foarte des entuziasmul și elanul acestora a fost înlocuit, pe parcurs și în fața piedicilor de tot felul care au apărut în calea transformării, de scepticism și descurajare, lăsând loc altor forțe politice și altor tipuri de viziuni de reconstrucție a societăților.

 

Toate contextele prezentate de filmele secțiunii sunt relevante pentru situația României post-1989 și luminează aspecte importante ale procesului lung de tranziție spre democrație pe care îl cunoaștem deja foarte bine. Prin compararea situației noastre cu a altor societăți și culturi după revoluții, sperăm să ajungem la o înțelegere mai nuanțată a unui fenomen politic atât de complex. Și sperăm că optimismul și o nouă încredere în vântul schimbării vor înlocui pesimismul multora dintre noi care planează asupra certitudinii că revoluția din urmă cu 30 de ani a fost o reușită.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București