SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Trecutul e prezent

Trecutul e prezent


„Cine controlează trecutul, controlează viitorul.”, spunea George Orwell.

 

Mulți dintre noi am fost obișnuiți de școală și de societate că trecutul e un concept bening, un fel de entitate lăsată mult în urmă, la care ne putem raporta în bloc și definitiv, rotindu-ne în jurul său și contemplând-o din toate unghiurile, precum am face-o cu o sculptură sau cu orice alt obiect expus într-un muzeu. Cu unele crime ale secolului trecut am fost familiarizați, de cele mai multe ori, în treacăt și le-am privit consternați din poziția cuiva care știe că se află într-un context evoluat, unde asemenea evenimente nu ar mai fi posibile. Aroganța și/sau ignoranța ne-au făcut să nu acordăm atenție faptului că, în părți ale lumii nemenționate în buletinele de știri, tot felul de atrocități au continuat să se petreacă.


În ultimii ani, însă, pe fondul revirimentului iliberalismului și al fascismului în societăți unde până mai ieri astfel de fenomene păreau de neconceput, ne-am întrebat tot mai des de unde au răsărit toate ideile și pulsiunile sociale și politice care prevestesc dezastre similare cu unele încă vii în memoria colectivă. Și, inevitabil, ne-am întors privirile spre trecut și a trebuit să învățăm, încet, încet, că raportarea la el ca la o magmă bine conturată și captivă într-un țarc reconfortant, e o iluzie la fel de mare precum, de pildă, existența lui Moș Crăciun.


Filmele acestei secțiuni se raportează la evenimente din trecut asumând faptul evident că între ele și contextul prezent din diverse colțuri ale lumii - precum China, Argentina, Marea Britanie, Liban, Statele Unite ale Americii sau Italia - există legături complexe. Sunt filme incitante din punct de vedere stilistic, propunând tot felul de formule inedite pentru a provoca trecutul să irumpă și pentru a evidenția astfel că vulcanul care îl găzduiește a fost dintotdeauna activ și gata să-și scuipe lava.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București