SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Forme de justiţie

Forme de justiţie


Despre justiție se poate vorbi în multe feluri și din multe perspective, după cum o arată și filmele acestei secțiuni. O temă importantă pentru noi, revenind constant în programul festivalului, justiția a stat pe buzele tuturor în ultimul an, fiind supusă în România - și nu doar aici - unor presiuni enorme din partea politicienilor aflați la putere, scopul fiind fie de a o slăbi (versiunea contestatarilor acestor măsuri), fie de a-i însănătoși modurile de manifestare (versiunea puțin credibilă a politicienilor, nu puțini dintre ei vizați de scandaluri de corupție, procese și chiar sentințe definitive). În această atmosferă încordată, într-o polifonie de voci susținând tot felul de versiuni încâlcite asupra adevărului, ideea de a face dreptate a fost mai puțin vehiculată, rămânând în umbra unor tehnicalități și proceduri prin intermediul cărora se exercită aceasta.

De altfel, și filmele pe care vi le propunem în actuala ediție a One World Romania au în comun preocuparea pentru detaliile fără de care actul de justiție nu ar fi posibil. Însă mai împărtășesc o componentă importantă pentru noi, și anume faptul că abordează tema din unghiuri în același timp surprinzătoare și relevante, potrivite pentru a relansa dezbaterile pe subiect din societatea noastră.

Orice democrație conține la nivelul legislației din domeniu carențe ce pot fi exploatate, când situația e propice, în interesul luptelor politice interne. De aceea, un film ca „Procesul”, analizând la milimetru fiecare pas al complicatului parcurs de demitere a fostei președintă a Braziliei, Dilma Rousseff, poate funcționa ca o lecție pentru cetățenii oricărui stat, semnalând că granița dintre o democrație liberală și una autocratică și iliberală poate fi depășită ușor și repede, cu aportul populismului și al intereselor economice meschine ale unor formațiuni politice ajunse la putere la un moment dat. De asemenea, un film precum „Un proces stalinist”, care recompune exclusiv din materiale de arhivă un proces stalinist tipic al anilor ’30, poate funcționa ca un semnal de alarmă tras în noua eră a fake news-ului, ce pare să se îndrepte cu pași repezi către o distopie având puncte comune cu practici coșmarești din trecut. Problema reabilitării condamnaților, chiar și a unora de care părți mari ale societății s-ar dispensa probabil cu ușurință - precum protagoniștii pedofili din „Libertatea” -, ar trebui să constituie, de fapt, una dintre principalele preocupări ale specialiștilor și ale membrilor unui stat, scopul principal al condamnării răufăcătorilor fiind de a-i acompania în demersul lor de însănătoșire și de revenire la principii corecte de a funcționa în colectivitate. Nu în ultimul rând, spațiile în care au loc procesele pot fi extrem de importante, așa cum o arată filmul „Întoarcerea la palat”, putând defini și articula o anumită reprezentare demnă și respectabilă a actului justițiar.

Sunt, așadar, teme diverse și complexe, toate derivând din aceea principală a justiției, la care vă invităm să reflectăm împreună prin intermediul filmelor acestei secțiuni extrem de speciale pentru noi.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București