SECȚIUNI


SECȚIUNEA

De la o țară la alta

De la o țară la alta


Nimănui nu îi e ușor să își părăsească țara. E întotdeauna o decizie dură, indiferent de cauze, fie ele economice, consecința unui război sau de orice altă natură. Momentan, suntem martorii celor mai ridicate cote de strămutări: din 68 de milioane de persoane strămutate din toată lumea, aproape 25 de milioane sunt refugiați, mai bine de jumătate având sub 18 ani.

Suntem conștienți de ce se întâmplă în prea multe zone de graniță. De ani de zile citim mărturii despre persoane care mor în așa zisele „ținuturi ale nimănui”, mărturii despre persoane care sunt înlăturate de la granițele unor fortărețe pe cale de a se prăbuși. Fie ele linii de fier sau nu, invizibile și totuși impenetrabile.

Participăm cu toții indirect la această închidere a granițelor, fiind reprezentați de guverne ale căror decizii dezumanizează o anumită porțiune a populației lumii. Ba unii chiar susțin din toată inima această respingere a migranților la granițele țării lor. Le e frică, nu-și doresc să fie „invadați”. Alții se opun, simt răspunderea pe care cu toții o purtăm pe umeri, se oferă voluntari să meargă și să îi salveze pe acești oameni aflându-se în condiții tragice, devin activiști pentru drepturile omului, fac voluntariat în orașele unde locuiesc. Majoritatea ne simțim neajutorați în fața acestei tragedii trăite de atâția oameni, ce pare să nu se mai sfârșească.

Prin filmele pe care le-am selectat, sunteți invitați să vă apropiați de realitatea unor diferite vieți umane - de la Mallé, bătrânul migrant economic malez care trăiește în Franța între două lumi, la tragedia oamenilor care-și pierd viața în Marea Mediterană sau în deșertul mexican, până la copiii italieni refugiați, după cel de-al Doilea Război Mondial, în Elveția și la un centru italian pentru imigranți și refugiați unde sunt primiți adolescenții.

Vom aborda această problemă din postura de bărbați și femei îngrijorați de această tragedie umană, îndeosebi în România, unde mai bine de 3,4 milioane de oameni s-au decis să plece acolo unde pot să-și câștige un trai și să-și croiască o viață mai bună.

Va fi o ocazie să confruntăm împreună aceste situații complexe.


EVENIMENTELE DIN SECȚIUNEA

De la o țară la alta


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București