SECȚIUNI


SECȚIUNEA

A fi LGBTQi+

A fi LGBTQi+


Pentru al doilea an consecutiv, dedicăm una dintre secțiunile festivalului unor filme ce abordează probleme trăite de persoane gay, lesbiene, bisexuale sau transgender. Am hotărât că, orice s-ar întâmpla, această secțiune LGBTQi+ va face parte în fiecare an din programul festivalului, întrucât suntem profund îngrijorați de ascensiunea homofobiei și a transfobiei pretutindeni în lume și de amplitudinea problemei în România, unde în continuare acest subiect este extrem de controversat în rândul populației. Opțiunea noastră reprezintă un statement politic și umanist inechivoc.

Referendumul sprijinit de Coaliția pentru Familie în octombrie 2018 nu a reușit să determine modificarea Constituției României în vederea redefinirii nonincluzive a termenului de „familie”. A fost o mare victorie atât pentru comunitatea LGBTQi+, pentru asociațiile care luptă pentru drepturile membrilor acesteia - și pentru drepturile multor alte „minorități” -, dar și pentru mulți oameni preocupați de această problemă, nefiind membri ai comunității. A fost foarte importantă recunoașterea și înțelegerea faptului că mulți români nu doresc să participe la acest val de ură și dezbinare și că visează la cu totul altceva pentru viitorul țării.

Ne dorim să participăm, alături de asociațiile pentru drepturile omului și de public, la acest proces colectiv de reflecție. Sperăm ca filmele prezentate să îi ajute pe unii dintre noi să își depășească prejudecățile și pe alții să simtă că nu e nimic în neregulă cu ei.

Anul acesta, vom face cunoștință cu Coby, un american care decide să se identifice oficial ca barbat, simțindu-se astfel încă din copilărie, și nu ca Suzana; vom petrece o noapte albă cu Julia, o femeie braziliană trans. Vom înțelege, de asemenea, cât de complexă trebuie să fi fost situația tatălui Augustinei Comedi, care a dus o viață dublă ca bărbat homosexual în Argentina; sau prin ce trebuie să fi trecut unchiul unei cineaste braziliene, fiind homosexual și bolnav de SIDA în anii 1980; ca apoi să fim martori la momentul de coming-out al unor tineri.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București