SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Superfemei

Superfemei


Anul acesta, ne-au fost propuse atât de multe filme având în centrul lor femei nemaipomenit de puternice (superfemei!), încât ne-am decis să dedicăm o întreagă secțiune a festivalului pentru a le celebra. Abia apoi ne-am dat seama că toate aceste filme au fost realizate tot de femei. Desigur, și ele tot superfemei.

E important să subliniem acest lucru, întrucât, din păcate, încă trăim într-o lume în care bărbații și femeile nu sunt tratați la fel - nici pe piața muncii, nici din punct de vedere financiar și tot așa - și, deși unii oameni nu sunt de părere că reglementările cu privire la paritatea de gen pot fi o soluție la această problemă, s-a dovedit că, în țările unde acestea au fost implementate oficial, lucrurile evoluează într-un ritm mai accelerat, că femeile capătă din ce în ce mai multă încredere în propriile forțe și curajul să revendice ceea ce li se cuvine, mai mult decât ce li se oferă, în timp ce bărbații încep să se adapteze la o lume cu mai multe puncte de vedere.

Prima noastră superfemeie este Jamilia o tânără kirgiză, protagonista eponimă a cărții din 1958 a lui Chingiz Aitmatov, folosit de regizoarea Aminatou Echard pe post de cheie pentru a deschide toate ușile către universul femeilor kirgize întâlnite - femei puternice care, vorbind despre eroina romanului, vorbesc, de fapt, despre ele însele, despre societatea patriarhală căreia îi aparțin, despre visurile lor, despre libertate.

Toate superfemeile noastre chestionează rolul femeii în societate. În filmul realizat de Naziha Arebi în Libanul post-revoluție acest lucru e profilat prin perspectiva unei echipe feminine de fotbal, în timp ce filmul regizoarei keniene Beryl Magoko atrage atenția asupra mutilării genitale, practică îndurată de cineastă însăși în copilărie. La rândul ei, Mari Gulbiani ne vorbește despre rădăcinile radicalizării musulmane, concentrându-se asupra poveștii a două fete dintr-un sat georgian izolat, aflat într-o regiune în care religia practicată de locuitori a încetat să mai fie pașnică în momentul când mulți dintre tineri au trecut la doctrina wahhabistă și au plecat să lupte în Siria. Viețile femeilor s-au schimbat în mod radical, fapt cu care și ele sunt acum de acord și despre care sunt dispuse să discute deschis, nedorindu-și ca libertatea să le fie știrbită.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București