SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Noi posibilități

Noi posibilități


Există oameni care acceptă ca existența să le fie direcționată de alții și, în forme de manifestare diferite, se complac într-o stare de fapt, învață regulile jocului și încearcă să le aplice cât mai abil pentru a supraviețui sau a trăi bine. Aceste mase de oameni sunt cele pe care se bazează orice regim politic, fie el democratic sau autoritar. Există, însă, și oameni sau grupuri de oameni care, din rațiuni diverse - fie pentru că aparțin unor categorii sociale nedreptățite sau marginalizate și se confruntă zilnic cu problemele unui anumit sistem, fie în virtutea crezului lor în anumite idealuri abstracte pe care și le-ar dori concretizate —  contestă ordinea existentă la un moment dat și încearcă să o modifice în conformitate cu propria viziune.

 

În această secțiune a festivalului celebrăm cea de-a doua categorie de persoane, pe acei cetățeni și pe acele cetățene din colțuri diverse ale lumii care nu se dau bătuți, cred că pot schimba ceva în societățile în care trăiesc și încă mai au idealuri. E adevărat că uneori se pot înșela luptând pentru sisteme politice care, pe termen lung, se dovedesc perdante, uneori chiar monstruoase. S-a întâmplat de multe ori în trecut și se va mai întâmpla cu siguranță și în viitor. Însă fără ei progresul nu ar fi posibil, nici la scară mare, nici în aspecte punctuale ale societății.

 

Indiferent că ne gândim la vecinii din filmul spaniol „Separarea”, care de-abia reușesc să trăiască de pe o zi pe alta, dar decid să contracareze împreună eforturile municipalității de a-i evacua din locuințele oricum insalubre unde trăiesc împreună cu familiile lor, sau că ne referim la activiștii din „Kinshasa Makambo” și la lupta lor, în Congo, pentru democratizarea unei țări al cărei președinte amână cu anii organizarea de noi alegeri și își tratează cetățenii protestatari cu gloanțe, documentarele secțiunii prezintă povești și oameni care ne-au stârnit admirația și respectul. Uneori riscându-și viața și făcând sacrificii personale pe care nu mulți dintre noi le-am îndura, ei și ele reprezintă modele de conduită socială ce merită aclamate, susținute și emulate.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București