SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Într-o altă realitate

Într-o altă realitate


Ne e foarte greu să asociem o dizabilitate unei bucurii sau unei binecuvântări. Raportarea corectă standard la o astfel de condiție a altcuiva e de compasiune și de acceptare a neajunsurilor cu care natura sau Dumnezeu (în funcție de credință sau de lipsa ei) a înzestrat respectiva ființă. Rareori avem, însă, ocazia să ascultăm aceste persoane, să le privim și să stăm în preajma lor fără a ne simți datori să le semnalăm prin tot felul de mijloace că încercăm să le înțelegem și să le oferim o șansă de a fi „normale”, sau cel puțin de a duce o viață cât de cât „normală”.

Filmele care abordează asemenea problematici și au în prim-plan oameni cu dizabilități au tendința, poate firească și lăudabilă, de a milita pentru ceva în legătură cu ei și cu statutul lor în societățile contemporane. Adevărul este că prea multe contexte - inclusiv cel din România - sunt neprietenoase și neadaptate nevoilor primare ale acestora, iar necesitatea de a stârni reacții la nivel politic e necesară și uneori urgentă.

Însă noi ne-am propus în ediția actuală a festivalului să vă prezentăm perspective mai puțin implicate civic și mai curând interesate în moduri umaniste de protagoniștii lor. Sunt unele dintre cele mai tușante filme ale selecției și nu pentru că ar crea o reacție prea emoțională între spectatori și cei surprinși, ci pentru că revelează lumi cu adevărat noi și spectaculoase, de multe ori de o complexitate și o frumusețe nebănuite. Spre deosebire de celelalte lumi prezente în documentarele One World Romania, acestea sunt interioare, nu exterioare, și sunt, deci, mai greu de explorat pentru cei care le conștientizăm existența. Ne ajută, însă, abordările dezinvolte și directe ale cineaștilor care au decis să se apropie de ele și relația intimă și deschisă creată între ei și persoanele din fața lor. Să constați că cineva pe lângă care ai fi putut trece liniștit pe stradă, aruncându-i un gând bun și o speranță că se va face bine, poate, de fapt, aduce atât de multă liniște și grație familiei sale chiar datorită „bolii” de care suferă e cu adevărat o revelație. Să realizezi că deficiențele cu care se nasc anumiți oameni le creează în egală măsură neajunsuri - mai ales, în plan social - și le permit accesul la zone ale minții imposibil de atins altfel e, de asemenea, surprinzător. Sperăm că filmele acestei secțiuni vor însemna și pentru voi, cum ni s-a întâmplat și nouă când le-am vizionat pentru prima oară, ocazii de a celebra diversitatea și nu de a o deplânge.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București