SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Made in Romania

Made in Romania


Dacă analizăm cu luciditate situația actuală vom observa că, în afara câtorva festivaluri dedicate documentarelor și a unui program sau două de distribuție alternativă și de promovare a acestor filme, nu există cine știe ce efervescență cinefilă și/sau intelectuală în jurul genului în România. E adevărat că, spre deosebire de filmele „de ficțiune” - cu actori și narațiuni fictive -, cele non-ficționale nu beneficiază de aceeași atenție în cadrul festivalurilor mari glamouroase, ale căror politici tind, în general, să le marginalizeze. Este la fel de real și că atunci când, rareori, ajung să fie distribuite în sălile de cinematograf din România, documentarele nu prea conving spectatorii să meargă să le vizioneze. Pentru toate aceste fenomene există explicații: lipsa unei tradiții în receptarea critică serioasă a filmelor documentare și, implicit, inexistența unei culturi reale a filmului documentar în România.

În cadrul acestei secțiuni vă prezentăm filme ale unor realizatori români sau care activează în România ce demonstrează că situația descrisă mai sus se schimbă încet, dar sigur. Formulele audio-vizuale și tematicile abordate în filmele lor sunt tot mai diverse, polemizând și interacționând cu idei și practici actuale și relevante.

Programul include documentare ale unor cineaști consacrați prin filmele lor de ficțiune, precum Radu Jude, Dana Bunescu sau Răzvan Rădulescu - ultimii doi cu un fragment al unui proiect comun inedit -, ale căror contribuții pe tărâmul non-ficțiunii se vor dovedi vitale pentru evoluția genului în România. Include, de asemenea, filme ale unor documentariste deja experimentate, precum Mona Nicoară și Alexandra Gulea, dar și un fragment, în cadrul secțiunii „Work in Progress”, din filmul la care lucrează cel mai important documentarist român contemporan, Andrei Ujică. Nu în ultimul rând, ne bucurăm să prezentăm filme ale unor realizatori aflați la început de carieră, pe care pariem. Ne referim la Nora Agapi, Ana Vîjdea și Adina Pintilie, lungmetrajul de debut al acesteia din urmă fiind cu siguranță un reper important în orientarea documentarului național contemporan spre teritorii hibride și noi din punct de vedere tematic. Și ne referim la trei proiecte de lungmetraj aflate în lucru, aparținând unor debutanți - Cătălina Tesăr, Tudor Platon și Victor Bulat - pe care le prezentăm în premieră și cu intenția de a-i acompania în procesul de finalizare a acestora.

Sperăm că veți participa activ la proiecțiile și la dezbaterile din jurul acestor filme, susținând, în felul acesta, ca și prin ideile pe care le veți schimba cu realizatorii lor, emergența unor generații tot mai incitante de documentariști în România.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București