SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Marcajele lui Ian Buruma

Marcajele lui Ian Buruma


Suntem onorați că printre invitații speciali ai actualei ediții se numără unul dintre cei mai importanți istorici ai lumii, Ian Buruma, care inaugurează o secțiune nouă și, sperăm, de lungă durată a festivalului. Recunoscând importanța și relevanța trecutului asupra configurațiilor politice și sociale ale prezentului, vom invita de fiecare dată, începând cu acest an, un istoric de anvergură mondială să propună o selecție de documentare pe care să le introducă apoi publicului din București.

Selecția realizată de Ian Buruma este cât se poate de concludentă pentru preocupările sale intelectuale. Pe de o parte, scurtmetrajul „Terminus”, al celebrului cineast britanic John Schlesinger, câștigător, în 1970, al premiului Oscar pentru regia filmului „Midnight Cowboy” și considerat unul dintre regizorii emblematici ai anilor ’60 - ’70, reflectă preocuparea lui pentru cinema și afinitățile - unele de natură familială, Schlesinger fiind unchiul său - cu acest mediu. Buruma a studiat chiar cinematografia japoneză la o universitate din Tokio, a scris eseuri și articole despre filme pentru cele mai prestigioase publicații ale lumii, unele dintre ele cuprinse în excelentul său volum apărut în 2014, „Teatrul cruzimii: artă, film și umbrele războiului”. De asemenea, lui Schlesinger i-a dedicat o carte - „Conversații cu John Schlesinger”- conținând conversații despre viața și cariera acestuia.

În spațiul românesc, invitatul nostru e cunoscut în primul rând pentru două cărți traduse și publicate la Editura Humanitas, „Anul Zero. 1945, o istorie” și „Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului” (scrisă împreună cu Avishai Margalit). Două dintre filmele programului, antologicele „Durerea și mila”, în regia lui Marcel Ophüls, respectiv „Ultimul dintre nedrepți”, al regretatului Claude Lanzmann, au legătură cu preocuparea lui Buruma pentru efectele nazismului și ale altor forme de fascism și autoritarism asupra destinului lumii ultimului secol. Iar filmul lui Péter Forgács, „Vărtejul: o cronică de familie”, despre o familie de evrei olandeză care e decimată de Holocaustul nazist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, indică originile olandeze ale lui Buruma și are ecouri în alte cărți de-ale sale, precum „Crimă în Amsterdam: Moartea lui Theo Van Gogh și limitele toleranței”.

Marile absente din programul curatoriat de Ian Buruma sunt filmele chineze și japoneze, două culturi cărora le-a dedicat o parte consistentă a cercetărilor și studiilor. Dar putem fi siguri că acest fapt e explicabil prin incredibila vastitate a domeniilor și subiectelor de interes pentru el, explorate cu pasiune si curiozitate intelectuală excentrice (vă recomandăm, în acest sens, lectura unei alte cărți de-ale sale, autobiografia recentă „O poveste din Tokio: o autobiografie”).

Păstrând pentru o altă ocazie bucuria de a descoperi documentare asiatice din panteonul personal al lui Ian Buruma, suntem intens încântați să putem proiecta cele patru capodopere selectate de el și să îl avem alături de noi pe perioada festivalului.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București