SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Focus: Israel și Palestina

Focus: Israel și Palestina


De la „Acordurile de la Oslo” încheiate în prima parte a anilor 1990 și speranțele de pace pe care le-a stârnit la vremea aceea atât în rândul israelienilor, cât și al palestinienilor, situația politică din cele două teritorii s-a deteriorat din nou. În 2002, Israelul a pornit construcțiile la „Zidul de siguranță” în Cisiordania, începând să lase cicatrici în peisaj. Viața locuitorilor nu a mai fost atât de grea încă din 1948, iar Comitetul O.N.U. a stabilit că Israelul se face vinovat de practici de apartheid, de colonizare și de violarea a nenumărate legi internaționale. În Israel și Palestina, violențele sunt în continuă creștere, iar orice soluție pentru pace devine tot mai improbabilă.

La fel ca în cazul celor doi cineaști - palestinianul Michel Khleifi și israelianul Avi Mograbi - care își vor prezenta aici o selecție de filme, acest context politic se află în centrul preocupărilor multor altor creatori de filme, atât din Israel, cât și din Palestina, toți dorindu-și soluționarea pașnică a acestui conflict. Am decis să le proiectăm filmele în cadrul aceleiași secțiuni speciale, pentru a semnala pe această cale că pe tărâmul cinemaului poate fi posibil ca războiul să înceteze pentru o vreme și pentru a reflecta, împreună, la această realitate comună care îi influențează pe toți și care are consecințe asupra vieților lor personale, indiferent din ce țară provin.  

Prin filmele lor înțelegem cum toți, fiecare la nivelul său, încearcă să facă față acestei situații imposibile, să găsească o cale de a trăi în interiorul ei și un spațiu în care să gândească liber, în care să-și imagineze altceva decât narativele naționale.

Misiunea lor este și a noastră, întrucât situația lor este în același timp foarte unică, dar și foarte universală. Ei vorbesc despre Israel și Palestina, dar și despre noi înșine, despre lucrurile pe care le observăm pretutindeni în lume: răspândirea populismului și a naționalismului, intensificarea fricii, înălțarea de ziduri.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București