SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Retrospectivă Avi Mograbi

Retrospectivă Avi Mograbi


Unul dintre cei mai incitanți și originali cineaști contemporani, Avi Mograbi se numără printre invitații speciali ai acestei ediții a festivalului. Realizând în ultimele decenii o serie de filme greu de clasat, în care discursul politic și abordarea documentară se îmbină adesea cu formule stilistice neașteptate, ce nuanțează și, în același timp, surprind temele abordate din perspective surprinzătoare, Mograbi este cu certitudine un iconoclast.

 

Aspectele societății israeliene care îl interesează pe cineast sunt în același timp particulare și universale. Sunt particulare deoarece surprind tipurile de relaționare ale israelienilor cu populația palestiniană, manifestate în moduri diverse, dar cel mai adesea prin atitudini agresive și de superioritate. Și sunt universale deoarece, la baza tuturor acestor raportări abuzive se află mecanisme recognoscibile la nivelul oricărei națiuni, toate fiind formate în jurul unor mituri și credințe colective, menite să le confere în același timp unicitate și un ascendent față de celelalte.

 

Maniera cinematografică a lui Mograbi e marcată de un umor sarcastic, de multe ori dureros de privit, din cauză că nu propune neapărat căi de ieșire din fundătura ideologică și politică în care pare scufundat Israelul din filmele sale. Constatările lui amare se aseamănă cu cele ale unui bufon prea lucid pentru a putea face abstracție de realitățile ce îl înconjoară, dar în același timp prea pasionat de viață, cu toate registrele ei, pentru a nu o cânta. Din această ciocnire temperamentală aparent paradoxală rezultă o perspectivă spectaculoasă și spectaculară asupra societății și a oamenilor care o formează, potențată mult de talentul performativ al lui Mograbi, protagonist al tuturor filmelor sale. Clovneriile personajelor interpretate de el în fața camerei sunt diferite de ale altor umoriști contemporani - precum Nanni Moretti, de exemplu, care oricum se exprimă mai degrabă în cadrul unor formule ficționale - prin grotescul și ridicolul pe care le frizează voit, parcă pentru a semnala că tot ceea ce există și formează viața e, de fapt și indiferent de gravitatea și duritatea evenimentelor cu care se confruntă, parte a unei mari și geniale farse.

 

Pentru toți aceia care credeați că documentarele politice sunt lipsite de umor și de amplitudine filosofică, o cură cu filmele lui Avi Mograbi e indicată, pentru că va vindeca multe preconcepții și idei neclare despre limitele cinemaului. Ca să nu mai spunem că vi-l va revela pe unul dintre cei mai însemnați realizatori contemporani de filme.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București