SECȚIUNI


SECȚIUNEA

Retrospectivă Michel Khleifi

Retrospectivă Michel Khleifi


Michel Khleifi e un tip unic de cineast, un interpret formidabil al lucrurilor care zac ascunse în cele cele mai îndepărtate cotloane ale sufletelor noastre. E un poet.

 

Născut în Nazaret în anii 1950, după ce studiază cinemaul la Bruxelles, Khleifi revine pentru a-și filma țara natală așa cum nu o făcuse nimeni înaintea lui, cu un fel aparte de a se folosi de instrumentarul cinematografic, rezultatul fiind un melanj între ficțiune și documentar (sau niciuna, nici alta), într-un stil foarte poetic - lirismul funcționând în filmele sale ca un fel de cheie magică ce deschide porțile către realitate.

 

Majoritatea filmelor lui pun în discuție societatea și cultura palestiniană, ca și relațiile dintre israelieni și palestinieni. Filmările la "Memoria fertilă” s-au încheiat cu foarte puțin timp înainte de izbucnirea primului război libanez, iar "Psalmul pietrelor” a fost turnat în timpul Primei Intifade (supranumită și „războiul pietrelor”), precedând cu câțiva ani Acordurile de la Oslo (tratative ce au născut speranțe de ambele părți, mai puțin în rândul extremiștilor). "Ruta 181” a fost filmat după cea de-a Doua Intifadă, la trei ani după începerea construcției zidului israelian, când conflictul dintre Palestina și Israel părea, din nou, iremediabil.

 

Oricine poate rezona cu aceste căutări și creații ale lui Michel Khleifi din ultimii patruzeci de ani, indiferent de unde ar fi și din ce mediu provine. Cu el, avem senzația că trăim pe pielea noastră deposedarea și exilul tuturor oamenilor a căror identitate este în pericol. Cu el, descoperim diversitatea poporului palestinian prin viața de zi cu zi a indivizilor săi, descoperim cum pământurile lor devin din ce în ce mai fracționate, simțim dubla restricție impusă femeilor de către societatea patriarhală a Palestinei aflată sub ocupație israeliană, suntem martori la o serie de transformări politice și sociale. Cu el, punem degetul pe rană într-un mod nespus de frumos și de complex, nefiind niciodată voaiorist sau lacrimogen.

 

Michel Khleifi este o persoană liberă care reușește, prin felul său de a face cinema, să ne elibereze și pe noi, spectatorii.


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București