SECȚIUNI


SECȚIUNEA

SAHIA VINTAGE II: Despre timp și vremuri

SAHIA VINTAGE II: Despre timp și vremuri


PROIECTUL SAHIA VINTAGE


SAHIA VINTAGE este segmentul de cinema de arhivă al festivalului One World Romania, parte a unui proiect mai larg de digitizare și deschidere către public a patrimoniului cinematografic asociat studioului de film documentar al României socialiste, “Alexandru Sahia.”


Începând din 2013, prezentăm programe Sahia la fiecare ediție a festivalului. Începând din 2014, producem seria de DVD-uri SAHIA VINTAGE, care cuprinde cinci DVD-uri tematice, structurate în jurul unor teme precum viața, munca sau copilăria trăită în România socialistă, mandatul politic al filmului documentar, sau așa-numita producție „efemeră” a studioului (filmele utilitare, educaționale sau promoționale comandate studioului de diverse instituții ale statului). Începând din 2016, ducem aceste filme în licee și cartiere din București - și, mai recent, din provincie - unde le proiectăm însoțite de prezentări introductive și sesiuni q&a.


Produse pe peliculă, circulate inițial pe casete VHS și ulterior pe DVD, filmele SAHIA se pregătesc pentru tranziția către online. La sfârșitul anului 2019, proiectul SAHIA VINTAGE se va reorganiza în jurul unei platforme online menită să facă disponibilă o parte din producția studioului în România și în străinătate, dincolo de limitele fizice ale formatului DVD. 


În 2018 proiectul a primit "Premiul pentru Promovarea Culturii Române în Lume" acordat de Administrația Fondului Cultural Român. Proiectul SAHIA VINTAGE este curatoriat de Adina Brădeanu.


                                                                              ***

SAHIA VINTAGE LA OWR 12


În 2019, la treizeci de ani de la căderea regimului Ceaușescu, impulsul memorial, de revizitare și revizuire a relației noastre cu trecutul devine mai acut. Privim așadar înapoi, prin intermediul a două programe tematice care plasează producția Sahia într-o perspectivă temporală mai largă ce include momentul 1989 și anii imediat următori.


Sub presiunea vremurilor în schimbare, documentariștii sunt obligați să se adapteze din mers la ritmurile unei lumi care se rescrie sub ochii lor și, ocazional, să reflecteze la misiunea lor în durata lungă a istoriei. În trena fracturii politice din decembrie 1989, foștii „lucrători din cinematografie” ai României socialiste re-învață practici uitate și se angajează în acțiuni de ecologie interioară. Rezultă momente de auto-reflexivitate profesională ce rămân înscrise în istoria documentarului românesc: un bun prilej pentru noi, astăzi, de a recapitula și reformula unele dintre întrebările pe care și le pun documentariștii în vreme ce survolează ultimele decenii de istorie a țării. 

Ce-a însemnat, pentru practica documentară în context național, eticheta de „propagandiști” politici aplicată documentariștilor Sahia? Cum au internalizat realizatorii de cinema documentar această etichetă și cum/când s-a petrecut desprinderea de ea? Ce impact a avut, în durata istoriei, intersecția impusă a documentarului cu realitatea industrială a țării, conviețuirea îndelungată, a documentariștilor cu o „clasă muncitoare” simultan privilegiată și victimizată, și cum s-a rescris această realitate în prezent?

Deloc în ultimul rând, cum ne ajută filmele Sahia să privim dincolo de ele, către realități sociale și politice? Cum lucrează arhiva audio-vizuală asupra relației noastre cu trecutul?


Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București