SECȚIUNI FILME

5
UNDE FUGIM DE-ACASĂ?
4 filme
UNDE FUGIM DE-ACASĂ?

DESCRIEREA SECȚIUNII

UNDE FUGIM DE-ACASĂ?


Despre persoanele refugiate am avut în mod constant, în ultimii ani, o secțiune consistentă în cadrul festivalului. Motivul este evident: un număr prea mare de oameni din întreaga lume sunt nevoiți să fugă din locurile în care trăiesc pentru a căuta refugiu în țări de adopție. Parcursul lor e marcat de momente dificile, dramatice și, nu de puține ori, tragice. Procesul emoțional prin care trece, de asemenea, extrem de complex și prea puțin discutat în materialele realizate de mass-media. 


Cineaștii care decid să prezinte poveștile de viață ale refugiaților ajung, aproape fără excepție, să le pledeze cauza și să folosească filmele ca o armă ce are puterea de a atrage atenția asupra unei probleme majore a lumii contemporane, cel mai adesea minimizată de guvernele țărilor-gazdă. Cei mai inspirați dintre ei nu se limitează, însă, la a realiza filme militante seci, ci încearcă să intre în intimitatea protagoniștilor, să transgreseze, atât cât e posibil, barierele lingvistice și culturale ce îi separă și să surprindă cât mai nuanțat condiția și trăirile acestor oameni. 


În ediția actuală a festivalului, secțiunea „Unde fugim de acasă?” își propune să ilustreze toate fazele migrației, de la plecarea din țara de origine, trecând prin perioada de tranziție petrecută în așteptarea obținerii dreptului de ședere în țara gazdă și ulterior exilul propriu-zis, dificilul proces de adaptare la o cultură necunoscută și deseori ostilă. Prima etapă este surprinsă din interior în filmul „Călător la miezul nopții” (regia Hassan Fazili), prin intermediul imaginilor necosmetizate captate pe Iphone-ul cineastului, care a fost nevoit să fugă din Afganistan alături de familie atunci când talibanii l-au condamnat la moarte. Angoasa și precaritatea caracteristică perioadei de tranziție sunt în centrul filmului realizat de Rami Farah, „Un comediant într-o tragedie siriană”. Un final posibil al acestui periplu este prezentat în celelalte două filme ale secțiunii. „Țara” (regia Lucien Monot) îi urmărește pe Chady și David, doi mateloți contemporani, aduși împreună nu de dorul de ducă, ci de mirajul și necesitatea exilului. Amândoi călătoresc și muncesc departe de țara natală și de familie, pe diverse nave care străbat apele Suediei, împărțind destinul exilului și găsindu-și, unul în celălalt, reflexia concretă a propriului tumult sufletesc. Dialogul dintre protagonistele filmului „În șoaptă” (regia Patricia Perez Fernandez și Heidi Hassan) este simultan eseu și jurnal, un epistolar intim unde se devoalează rând pe rând rememorări ale unei copilării însorite și povestiri din viața cea nouă. Dintr-un vis comun, cinemaul se rupe și el în două, se transformă în două drumuri separate, odată cu fuga din Cuba natală, declanșatorul ambelor călătorii și al tuturor deziluziilor.


Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com