SECȚIUNI FILME

6
PE MUCHIE DE CUȚIT
6 filme
PE MUCHIE DE CUȚIT

DESCRIEREA SECȚIUNII

PE MUCHIE DE CUȚIT


E, într-un fel, firesc pentru un festival dedicat drepturilor omului să acorde o importanță considerabilă persoanelor și categoriilor de persoane menținute la extremități în diverse societăți ale lumii. Uneori această marginalizare are legătură cu rasa și cu etnia acestora, alteori cu genul și cu orientarea lor sexuală, sau, foarte frecvent, cu statutul lor economic precar. 


Toate filmele secțiunii pun în discuție, în moduri diverse, astfel de protagoniști, din dorința de a semnala nedreptățile, dificultățile prin care trec, dar și pentru a le oferi o voce distinctă, puternică și nuanțată, pe care canalele media mainstream au tendința să le-o refuze sau să le-o denatureze.


În „Selfie”, doi prieteni adolescenți din suburbiile orașului Napoli sunt invitați de cineastul Agostino Ferrente să își filmeze viețile de zi cu zi, cu fricile, cu micile bucurii și cu pericolele presupuse de apartenența la un mediu social din care le e imposibil să iasă. „Prezent, Perfect”, al cineastei Shengze Zhu, colează fragmente ale unor postări pe internet aparținând unor vlogări contemporani din China, trasând din mers o față cu totul neașteptată a acestei culturi și revelând, o dată în plus, revoluția produsă de canalele de comunicare online moderne, care permit excentricilor și celor excluși din reprezentările oficiale să se manifeste public și chiar să exercite o influență fantastică asupra spectatorilor lor. „Cronicile Quicksilver” și „Pomelo” prezintă comunități aflate în periferiile sărace ale unor orașe mari (Chicago, respectiv Hanoi), oferindu-le un chip și o voce oamenilor care le formează. „A Rifle and a Bag”, co-regizat de Cristina Haneș, are în prim-plan o familie de ex-naxaliți persecutați politic în India, statutul lor marginalizat afectându-le bunăstarea vieții de zi cu zi, dar mai ales posibilitatea unui viitor lipsit de griji pentru copiii lor. În fine, „Hail Satan?”, al cineastei americane Penny Lane, va face furori printre spectatorii obișnuiți să asocieze satanismul cu o întreprindere ocultă bizară și superficială, deoarece accentuează o cu totul altă fațetă a organizației americane - una militantă pentru dreptul fundamental la liberă exprimare, asigurat de Constituție.


Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com