SECȚIUNI FILME

7
CORPURI POLITICE
4 filme
CORPURI POLITICE

DESCRIEREA SECȚIUNII

CORPURI POLITICE


După cum probabil sunteți deja obișnuiți, dată fiind profunda noastră îngrijorare în legătură cu răspândirea globală a homofobiei și a transfobiei și având în vedere că ambele sunt încă extrem de controversate în România, și anul acesta dedicăm una dintre secțiunile festivalului nostru filmelor ce au în centrul lor diverse probleme prin care trec persoanele LGBTQi+. Proiecțiile vor fi însoțite de sesiuni de Q&A atât cu membri ai comunității LGBTQi+, cât și cu asociații ce luptă pentru drepturile acestora și ale multor alte „minorități”, și cu mulți alții care, chiar dacă nu sunt membri ai comunității, sunt la fel de îngrijorați.

Am sprijinit, mereu, lupta comunității pentru Drepturile Omului, în special cele referitoare la legalizarea uniunii civile între cuplurile de același sex. De exemplu, în cazul lui Adrian Coman și al lui Clai Hamilton, când Curtea de Justiție a Uniunii Europene a asistat Curtea Constituțională a României în luarea hotărârii de a permite cuplurilor de același sex să locuiască în România dacă unul dintre soți are cetățenie română („soț”, în contextul acordării cetățenilor non-UE dreptul de rezidență în România, se referă și la soții de același sex). După prima victorie, am sperat cu toții la un progres major. Datorită eforturile neobosite ale activiștilor, România va fi, până la urmă, audiată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru faptul că încă nu există o lege oficială cu privire la parteneriatul civil: 21 de familii formate din cupluri de același sex, reprezentate de Asociația ACCEPT, cer în mod oficial schimbarea legislației - o schimbare refuzată, sistematic, timp de peste 13 ani - și sperăm că până la următoarea ediție a festivalului, în 2021, vom avea vești bune de sărbătorit.

Anul acesta vom face cunoștință cu trei bărbați, filmați de alți doi bărbați și o femeie. Pedro Lemebel, un performer activist gay, care a împins limitările contextului în care trăia până când parcursul întregii lui vieți a devenit dovada clară că arta poate fi, într-adevăr, o armă puternică în lupta cu totalitarismul. Apoi, brazilianul Marcelo Diorio ne invită să îl însoțim în parcursul său de explorare a propriei homosexualități. Și, în cele din urmă, Kojin, un bărbat kurd și declarat gay, ne va fi ghidul unui scurt tur al lumii în care trăiește, pe care încearcă din răsputeri să o înțeleagă și să nu se dezică de ea complet, deși parametrii ei sunt atât de neiertători și inflexibili. (de Vanina Vignal)

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com