SECȚIUNI FILME

6
CÂND TANCURILE PLÂNG ÎN LOCUL NOSTRU
6 filme
CÂND TANCURILE PLÂNG ÎN LOCUL NOSTRU

DESCRIEREA SECȚIUNII

CÂND TANCURILE PLÂNG ÎN LOCUL NOSTRU


Titlul secțiunii dedicate anul acesta justiției și războaielor contemporane este bineînțeles ironic: tancurile nu vor plânge niciodată în locul nostru, însă nu de puține ori ele vorbesc în locul nostru. Ele sunt, în sens mai general, o metaforă pentru toate încălcările drepturilor fundamentale ale omului, care au loc în văzul lumii în regimurile totalitare sau în zonele de conflict, dar și, în mod insidios, în propriile noastre societăți democratice. 


Pandemia pe care o traversăm a evidențiat două aspecte știute, dar deseori nedigerate: întâi de toate, giganticul aparat de control pe care îl posedă statele - și care poate face ușor tranziția de la a fi mobilizat spre binele cetățenilor la a fi întors împotriva lor. Apoi, nevoia oamenilor de a se reuni (și) fizic pentru a constitui o forță politică: chiar și în condiții de criză sanitară, demonstrații în masă au continuat să izbucnească din Myanmar până în Minneapolis. Dreptul de a se exprima, de a se opune, de a cere adevărul, dar și itinerarul personal pe care trebuie să-l parcurgă fiecare pentru a ajunge la stadiu de conștiință necesar ca să se angajeze într-o astfel de luptă în numele echității sunt subiectele centrale ale celor nouă filme din secțiune. 


Mai mult decât atât, proveniența lor geografică variată (din Martinica până în largul Papuei Noua Guinee, trecând prin Statele Unite, Argentina, Orientul Mijlociu, România și Rusia) și plaja temporală amplă pe care o acoperă (din toiul Războiului Rece până astăzi) ne demonstrează că pacea și democrația care domnesc într-o parte a lumii nu doar că nu sunt niciodată garantate, ci și că ele nu ar trebui să acționeze ca un anestezic al empatiei și interesului nostru față de cei mai puțini privilegiați.SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com