SECȚIUNI FILME

4
EXTRAORDINARELE AVENTURI ALE LUI DELPHINE ÎN ȚARA FEMINISMULUI
4 filme
EXTRAORDINARELE AVENTURI ALE LUI DELPHINE ÎN ȚARA FEMINISMULUI

DESCRIEREA SECȚIUNII

EXTRAORDINARELE AVENTURI ALE LUI DELPHINE ÎN ȚARA FEMINISMULUI


Delphine Seyrig a fost una dintre cele mai spectaculoase actrițe ale anilor ’60, ’70 și ’80, multe dintre filmele în care a jucat numărându-se azi printre cele mai ingenioase ale perioadei, iar protagonistele interpretate de ea făcând parte din Panteonul feminist al epocii. Rolul care a lansat-o internațional a fost cel din experimentalul „Anul trecut la Marienbad” (1961), în regia lui Alain Resnais, alături de care a participat la realizarea unei alte capodopere, la fel de neconvenționalul „Muriel, sau timpul unei întoarceri”, apărut doi ani mai târziu. 


Printre colaborările ei ulterioare le amintim pe cele cu Chantal Akerman, fiind protagonista a trei filme ale cineastei belgiene, incluzându-l pe cel mai faimos al întregii sale cariere, „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles” (1975) - proiectat anul trecut la One World Romania -, pe cea cu Marguerite Duras, la patru filme, printre care se numără și „India Song” (1974), capodopera realizatoarei, sau cu Luis Buńuel, la două filme, inclusiv la „Farmecul discret al burgheziei” (1972). Lista de parteneriate cinematografice ale lui Seyrig e impresionantă, dar o vom mai menționa aici doar pe aceea - de lungă durată - cu Ulrike Ottinger, căreia îi dedicăm o retrospectivă amplă în cadrul actualei ediții a festivalului. Cele două au colaborat de patru ori, inclusiv la realizarea ultimului proiect al lui Seyrig, lansat cu puțin timp înaintea dispariției sale fulgerătoare, la doar 58 de ani. 


Acest film, intitulat „Ioana d’Arc a Mongoliei” (1989) face parte dintr-un succint tribut pe care i-l aducem actriței în lunile mai-iunie, în colaborare cu Institutul Francez din București și cu Institutul Goethe din București, pentru a acompania focusul pe care i-l dedicăm în cadrul festivalului, prin care celebrăm activitatea ei feministă, complexă și extrem de vizibilă într-o perioadă în care mișcarea avea nevoie de personalități celebre în prim-plan. Celelalte trei filme proiectate sunt deja menționatul „India Song” (1974, regia Marguerite Duras), „Golden Eighties” (1984, regia Chantal Akerman) și „Delphine și Carole, insoumuses” (2019, regia Callisto McNulty), un documentar recent despre relația personală și profesională dintre Delphine Seyrig și Carole Roussopoulos.


Cele două au inițiat o grupare artistică și activistă feministă, intitulată „Les Insoumuses” care, în a doua jumătate a anilor ’70 a realizat o serie de filme manifest, marcate de o energie ludică și de o tendință de a trata cu ironie probleme majore ale societății franceze, precum sexismul și misoginismul. „Maso și Miso se dau în bărci” (1975) și „Manifestul SCUM 1967” (1976), realizate de această grupare, a cărei membră era și Ioana Wieder, artistă de origine română și mama lui Claire Atherton, una dintre invitatele speciale ale ediției de anul trecut a One World România, vor face parte din selecția dedicată lui Seyrig în cadrul festivalului. De asemenea, merită spus că Seyrig, Roussopoulos și Wieder au fondat, în 1982, Centrul Simone de Beauvoir, care păstrează o amplă arhivă de înregistrări audio-vizuale realizate de femei și având în prim-plan probleme importante pentru luptele feministe ale ultimelor patru decenii. În cadrul OWR #14 organizăm, de asemenea, o retrospectivă a Centrului și suntem onorați să o avem în Juriu pe actuala delegată generală a acestuia, Nicole Fernandez-Ferrez.


Cel de-al treilea documentar al focusului dedicat activității de realizatoare a lui Delphine Seyrig, „Fii frumoasă și taci!” (1981) este și singurul regizat integral de aceasta, pe o temă cunoscută bine de ea, a misoginismului și sexismului care marchează carierele actrițelor din întreaga lume.SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com