SECȚIUNI FILME

5
FOCUS CENTRE SIMONE DE BEAUVOIR - FEMEIE NU TE NAȘTI, CI DEVII
5 filme
FOCUS CENTRE SIMONE DE BEAUVOIR - FEMEIE NU TE NAȘTI, CI DEVII

DESCRIEREA SECȚIUNII

FOCUS CENTRE SIMONE DE BEAUVOIR - FEMEIE NU TE NAȘTI, CI DEVII


„Să nu uitați niciodată că o criză politică, economică, sau religioasă va fi de ajuns pentru a pune în pericol drepturile femeilor. Aceste drepturi nu sunt niciodată garantate. Trebuie să rămâi vigilentă toată viața.” Din păcate, această frază a lui Simone de Beauvoir nu a fost niciodată mai actuală. În cartea ei din 1947, „Al doilea sex”, Simone de Beauvoir lansa un apel la solidaritate și autoorganizare în rândul femeilor. În anii ’70 și anii ’80 multe colective de femei din întreaga lume au început să-și unească viziunile și preocupările pentru a crea noi reprezentări ale femeii. Ele opuneau rezistență normativității și discriminării femeilor și persoanelor queer creându-și propriile identități; ele inventau noi mijloace de promovare a feminismului, a conștiinței de clasă și de gen, a democrației directe și a acțiunii politice.


Dintre ele, actrița Delphine Seyrig și cineasta Carole Roussopoulos (vezi „Extraordinarele aventuri ale lui Delphine în țara feminismului”) au creat colectivul „Insoumuses”: acest joc de cuvinte auto-explicativ este o combinație între termenii franțuzești Insoumise (nesupus) și Muse (ca în exemplul „muza pictorului”). Înarmate cu prima camera video portabilă, Portapak – foarte practică și infinit mai ieftină decât pelicula, ceea ce le-a dat posibilitatea să se exprime fără ajutor suplimentar -, ele au dus mai departe lupta predecesoarelor lor feministe, creând propriile lor reprezentări („Maso și Miso se dau în bărci”, „Manifestul SCUM 1967”, „Fii frumoasă și taci”), filme pline de umor caustic, reflecție politică și angajament feminist, într-o vreme în care societatea nu se aștepta ca femeile să îmbrățișeze tehnologia.


În 1982, împreună cu Ioana Wieder, au fondat Centrul Audiovizual Simone de Beauvoir pentru a continua să facă filme și totodată pentru a crea o colecție de videouri și filme feministe și LGBTQ. Această arhivă găzduiește multe filme făcute înainte de fondarea Centrului, alături de cărți, programe de festivaluri de film feministe, cataloage de distribuție, jurnale de teorie de film feministă, postere de film, precum și dosare despre cineaste feministe: o mină de aur.


În afară de cele trei filme menționate mai sus, proiectăm de asemenea „Calamity Jane & Delphine Seyrig, o poveste”, care e strâns legat filmele deja menționate. Totodată, trei filme despre femei și corpurile lor – „Nu te fute!”, „Violul: Anne, Corinne, Annie, Brigitte, Josyane, Monique și altele....”, „Prostituatele din Lyon vorbesc”. Două filme despre femei cărora le plac femeile – „The Female Closet” (un mediumetraj cu trei artiste lesbiene), „ FHAR (Frontul Homosexual Pentru Acțiune Revoluționară)”. Pentru a închide cercul, propunem filmul „Realizarea filmului <>”, despre turnarea proiectului lui Ulrike Ottinger, „Superbia – Mândria”, care îi are în distribuție, printre alții, pe Delphine Seyrig (care a jucat în patru din filmele lui Urike): Delphine, Centrul Audiovizual Simone de Beauvoir și Ulrike Ottinger toate împreună!


Să facem o selecție a filmelor realizate și distribuite de Centrul Audiovizual Simone de Beauvoir a fost un magnific drum către noi înșine (ca femei, dar și ca bărbați, întrucât sorțile noastre sunt strâns împletite), o adevărată briză a libertății, o cale către eliberare (sau cel puțin către apropierea de ea): mamele și bunicile noastre – aceste femei atât de puternice – le-au făcut deja pe toate!


Aceste filme trebuie să fi ajutat atât de mulți oameni în ultimii 50 de ani: pe cei care s-au exprimat în fața camerelor, pe cei din spatele camerelor, precum și pe cei din public. Ele sunt un ajutor și pentru mulți bărbați – acei bărbați care, mulțumită acestor posturi cinematografice sau militante, acestor discursuri atât de nuanțate, au început să devină mai conștienți și să se gândească cu mai mare grijă la cum contribuie poate la inegalitățile de gen din societate.

Toate aceste femei – și moștenirea lor – sunt o adevărată sursă de inspirație pentru noi: recomandăm cu căldură publicului nostru să își facă timp să descopere toate filmele lor, începând cu cele pe care le-am selectat pentru ediția a 14-a a festivalului OWR!


Nicole Fernández Ferrer, directoarea Centrului Audiovizual Simone de Beauvoir, duce mai departe misiunea lui Carole, a lui Delphine și a Ioanei. Ea va fi cu noi în București, prezentând majoritatea proiecțiilor și luând parte la mai multe round tables – ea este încântată că are oportunitatea să întâlnească femei, cineaste și feministe și să creeze o legătură între Centrul Audiovizual Simone de Beauvoir și România. SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com